Ako upiecť mini štóly? Občas som si kedysi kúpila štólu a tak mi napadlo tento rok upiecť kváskové a mini verzie, aby som ich prípadne mohla aj darovať.
Ak milujete marcipán, kľudne kúsok zabaľte do každej štóly. Bude aspoň s prekvapením. 🙂
Mini štóly – recept:
100 g rozkvasu z lievito madre
150 g múky manitoba
50 g špaldovej celozrnnej múky
1 lyžica masti
30 g trstinového cukru
1/2 lyžičky mletej škorice
200 g kandizovaného pomaranču, citrónu – najlepšie mix
50 g hrozienok zmiešaných s 2 lyžicami vaječného likéru
50 g čokoládových kúskov
50 g plátkov mandlí
80 ml vody
špitka soli
Postup:
- Z uvedených surovín okrem ovocia, čokolády a mandlí dobre vypracujeme cesto, necháme kysnúť na linke 2-3 hodiny a počas tento doby 2x preložíme. Následne natiahneme na linku a položíme na cesto ovocie, čokoládu aj mandle. Preložíme a stočíme do bochníka. (laminácia) Dáme kysnúť do chladničky aj na celú noc.
- Následne vyberieme, necháme v teple asi hodinu, cesto rozdelíme na menšie časti. (80-100 g)
- Rozvaľkáme na hrubšie ovály a tie prehneme na tretiny alebo len na polovicu Necháme podkysnúť aspoň hodinu – dve. Záleží od sily kvásku.
- Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 15-20 minút.
- Po upečení hneď potrieme bohato maslom a pocukrujeme silnou vrstvou cukru.
Tip: Po prvom kysnutí na linke zvyknem robiť niekedy tak, že z cesta vytvarujem čo potrebujem a tak dám kysnúť do chladničky (dobre prikryté). Vyberiem vtedy, keď potrebujem piecť.