Zdravé pečenie

Občas som si kedysi kúpila štólu a tak mi napadlo tento rok upiecť kváskové a mini verzie, aby som ich prípadne mohla aj darovať. 

Ak milujete marcipán, kľudne kúsok zabaľte do každej štóly. Bude aspoň s prekvapením. 🙂

 

Recept:

100 g rozkvasu z lievito madre

150 g múky manitoba

50 g špaldovej celozrnnej múky

1 lyžica masti

30 g trstinového cukru

1/2 lyžičky mletej škorice

200 g kandizovaného pomaranču, citrónu – najlepšie mix

50 g hrozienok zmiešaných s 2 lyžicami vaječného likéru

50 g čokoládových kúskov 

50 g plátkov mandlí

80 ml vody

špitka soli

Postup:

  • Z uvedených surovín okrem ovocia, čokolády a mandlí dobre vypracujeme cesto, necháme kysnúť na linke 2-3 hodiny a počas tento doby 2x preložíme.  Následne natiahneme na linku a položíme na cesto ovocie, čokoládu aj mandle. Preložíme a stočíme do bochníka. (laminácia) Dáme kysnúť do chladničky aj na celú noc. 
  • Následne vyberieme, necháme v teple asi hodinu, cesto rozdelíme na menšie časti. (80-100 g)
  • Rozvaľkáme na hrubšie ovály a tie prehneme na tretiny alebo len na polovicu  Necháme podkysnúť aspoň hodinu – dve. Záleží od sily kvásku.
  • Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 15-20 minút.
  • Po upečení hneď potrieme bohato maslom  a pocukrujeme silnou vrstvou cukru.

Tip: Po prvom kysnutí na linke zvyknem robiť niekedy tak, že z cesta vytvarujem čo potrebujem a tak dám kysnúť do chladničky (dobre prikryté). Vyberiem vtedy, keď potrebujem piecť. 

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :