Zdravé pečenie

Ako upiecť kváskové šišky?

šišky

Ak neobľubujete vyprážanie, určite skúste z polovice cesta šišky upiecť v rúre. Aspoň si porovnáte, ktoré komu chutia viac. Jasné, že vyprážané je vyprážané, ale tie pečené som dávala ochutnať viacerým a celkom slušne obstáli.

Cesto na kváskové šišky si môžete pripraviť už večer a dať na noc do chladničky, tak robím najradšej.

Pre dobré načasovanie tejto dobroty je potrebné prikŕmiť si kvások už večer pred robením šišiek. Nie ráno, lebo to budete jesť šišky okolo 22.00 ako my prvý raz. Ale to bolo v začiatkoch môjho kváskovania, niekedy veľmi dávno

Vtedy som ich robila z ražného kvásku, tento raz som k lyžici ražného kvásku pridala 100 g celozrnnej špaldovej múky, 80 ml vody.
Ráno som si z takto pripraveného rozkvasu odložila opäť do chladničky asi 2 lyžice kvásku – aby som mala na ďalšie pečenie (mám v chladničke špaldový, ražný aj bezlepkový kvások), 120 g použijem na cesto (ak použijete lievito madre, stačí, keď ho dáte 100 g a potom jemne upravíte tekutiny, pretože lievito madre obsahuje menej vody.

Recept:

120 g špaldového rozkvasu (alebo 100 g lievita – vtedy možno trošku upraviť tekutinu) 

4 lyžice trstinového  cukru
50 g rozpusteného masla
3 lyžice rumu
1 lyžička citrónovej šťavy
2 žĺtka
400 g bielej špaldovej múky a 20
0 g celozrnnej špaldovej múky (alebo pšeničnej múky na kysnuté cesto)
300 ml vlažného mlieka, 160 g pomačkaných uvarených zemiakov

Postup:
Nechajte dobre vymiesiť v mixéri – ak by sa Vám zdalo riedke, môžete pridať múku – ja som pridávala jemne na doske, keď som to išla vyvaľkať. Ak ste robili už klasické šišky, tak to budete vidieť. S týmto kváskovým cestom je práca úplne rovnaká ako s droždím, len je časovo náročnejšia. Vymiesené cesto som dala do vyhriatej rúry a kyslo asi 4 hodiny. Tento proces závisí od sily kvásku a tiež od rôznych vonkajších vplyvov, preto to až tak veľmi neovplyvníme. Ale väčšinou mu „podkurujem“, aby začal pracovať alebo aby sa zrýchlil. Z vykysnutého cesta som vykrojila menšie šišky, ktoré som poukladala na plech s papierom na pečenie. Ešte na plechu som nechala podkysnúť – asi 1 až 1,5 hodiny, potom prstom akoby spravila do stredu každej dierku a dala piecť na cca 180 stupňov 15 minút.

Kváskové šišky

Po vybratí treba potrieť rozpusteným maslom zmiešaným s rumom. To je tá čerešnička na “šiške”. 🙂

Ak môžete jesť iba bezlepkové, tak tu je môj recept na bezlepkové šišky.


Kváskové šišky som zdobila džemom a jahodovou penou. Bez tej si veru už šišky neviem predstaviť. Na penu použijem zvyšné bielka z receptu. Šľahám s lekvárom a troškou citrónovej šťavy.  

šišky

Zaujímavosti o šiškách 

Šišky sú jedným z najobľúbenejších sladkých pečív na svete. Majú bohatú históriu, množstvo variácií a niekoľko zaujímavých faktov, ktoré možno nepoznáte.


1. Pôvod šišiek je starší, než si myslíte

Šišky v rôznych formách existovali už v staroveku. Rimania pripravovali sladké vyprážané cesto s medom, ktoré sa podobalo dnešným šiškám. Holandskí osadníci ich priviezli do Ameriky v 17. storočí pod názvom “olykoeks” (olejové koláčiky).


2. Prečo majú šišky dieru?

Legenda hovorí, že diera v šiške vznikla v roku 1847, keď kapitán Hanson Gregory, námorník z Nového Anglicka, prerazil do stredu šišky dieru, aby sa lepšie prepiekla. Predtým mali šišky tendenciu byť v strede surové.


3. Najväčšia šiška na svete

Rekordná šiška bola vyrobená v USA a vážila viac ako 1,7 tony! Bola obrovská, mala priemer vyše 4 metrov a obsahovala viac ako 900 kg múky a 800 litrov oleja.


4. Šišky nemusia byť vždy sladké

V niektorých krajinách sa šišky pripravujú aj na slano. Napríklad v Indii existuje verzia “vada”, ktorá je vyrobená z cícerovej múky a korenia.


5. Japonské šišky 🍵

V Japonsku sú populárne šišky s príchuťou matcha (zelený čaj) alebo fazule adzuki. Majú jemne sladkastú chuť a často sú plnené pastou zo sladkej fazule.


6. Najdrahšia šiška na svete 💎

Londýnska reštaurácia Krispy Kreme vytvorila luxusnú šišku pokrytú 24-karátovým zlatom, plnenú ružovým šampanským a zdobenú jedlými diamantmi. Stála neuveriteľných 1 200 dolárov!


 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :
Poštovné zdarma pri nákupe nad 80.00