Slovo brioška sa mi veľmi páči. Čo to vlastne je? Je to sladké pečivo pôvodom z Francúzska, podobné nášmu mazancu či vianočke. Pečie sa zo sladkého kysnutého cesta, ktoré obsahuje množstvo masla, vajce, a často i hrozienka. Vďaka tomu je jej striedka jemná a lahodná. Známy francúzsky šéfkuchár Joël Robuchon ju popisuje ako “ľahkú a mierne nadýchanú v závislosti na pomere masla a vajec.” Môže mať mnoho tvarov, napríklad bochník, veniec či uzlík.
Povrch briošiek sa po vykysnutí tesne pred pečením potiera žĺtkom, vďaka čomu je potom kôrka zlatohnedá a odlupujúca sa.
Brioška – recept:
- 150 až 200 g lievito madre rozkvaseného, pripraveného na pečenie
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 150 g celozrnnej špaldovej múky
- 80 g trstinového cukru
- 160 ml vody
- 100 g masla
- 1 žĺtko
- Štipka soli
- 1 lyžička citrónovej kôry
Na obalenie: sezamové semienko
Na potretie: žĺtko alebo rozpustené maslo s troškou rumu 🙂
Brioška – postup:
Suroviny zmiešame, maslo pridávame postupne a dlhšie miesime v mixéri. Asi 15-20 minút, kým sa pekne neodliepa od stien.
Necháme kysnúť pri izbovej teplote aspoň 2-3 hodiny. Po tomto čase rozdelíme cesto na rovnaké časti, vytvarujeme guličky alebo rožteky a necháme podkysnúť ešte pri izbovej teplote.
Druhou možnosťou je nechať cesto po prvom kvasení kysnúť ešte pomaly v chladničke a až neskôr vytvarovať jednotlivé briošky. Sami si vyskúšajte, čo sa vám najviac páči a osvedčí.
Po vykysnutí pečieme pri teplote 230 stupňoch asi 10 minút, neskôr znižujeme teplotu na 200 stupňov a dopekáme asi 10-15 minút, kým nebudú mať peknú farbu.
Postupujeme rovnako ako pri pečení chleba, dávame do rúry dva plechy, necháme dobre rozohriať, na horný presunieme briošky, na spodný vylejeme asi 2 dcl vody na zaparenie rúry.
Tip: Dávku cesta si rozdelím na tri a dám do formy alebo rozdelím na menšie časti a tie obalím v sezamovom semienku.
alebo spravíme guľatý tvar briošky a pred pečením spravíme do stredu palcom priestor, kde dáme vanilkový puding alebo tvaroh s rebarborou. Na live pečení na facebooku som robila práve briošku s rebarborou.