Zdravé pečenie

Slovo brioška sa mi veľmi páči. Čo to vlastne je? Je  to sladké pečivo pôvodom z Francúzska, podobné nášmu mazancu či vianočke.  Pečie sa zo sladkého kysnutého cesta, ktoré obsahuje množstvo masla, vajce, a často i hrozienka. Vďaka tomu je jej striedka jemná a lahodná. Známy francúzsky šéfkuchár Joël Robuchon ju popisuje ako “ľahkú a mierne nadýchanú v závislosti na pomere masla a vajec.” Môže mať mnoho tvarov, napríklad bochník, veniec či uzlík.

Povrch briošiek sa po vykysnutí tesne pred pečením potiera žĺtkom, vďaka čomu je potom kôrka zlatohnedá a odlupujúca sa.

Recept:

  • 150 až 200 g lievito madre rozkvaseného, pripraveného na pečenie
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 80 g trstinového cukru
  • 160 ml vody
  • 100 g masla
  • 1 žĺtko
  • Štipka soli
  • 1 lyžička citrónovej kôry

Na obalenie: sezamové semienko

Na potretie: žĺtko alebo rozpustené maslo s troškou rumu 🙂

Postup:

Suroviny zmiešame, maslo pridávame postupne a dlhšie miesime v mixéri. Asi 15-20 minút, kým sa pekne neodliepa od stien.

Necháme kysnúť pri izbovej teplote aspoň 2-3 hodiny. Po tomto čase rozdelíme cesto na rovnaké časti, vytvarujeme guličky alebo rožteky a necháme podkysnúť ešte pri izbovej teplote.

Druhou možnosťou je nechať cesto po prvom kvasení kysnúť ešte pomaly v chladničke a až neskôr vytvarovať jednotlivé briošky. Sami si vyskúšajte, čo sa vám najviac páči a osvedčí.

Po vykysnutí pečieme pri teplote 230 stupňoch asi 10 minút, neskôr znižujeme teplotu na 200 stupňov a dopekáme asi 10-15 minút, kým nebudú mať peknú farbu.

Postupujeme rovnako ako pri pečení chleba, dávame do rúry dva plechy, necháme dobre rozohriať, na horný presunieme briošky, na spodný vylejeme asi 2 dcl vody na zaparenie rúry. 

Tip: Dávku cesta si rozdelím na tri a dám do formy alebo rozdelím na menšie časti a tie obalím v sezamovom semienku. 

 

alebo spravíme guľatý tvar briošky a pred pečením spravíme do stredu palcom priestor, kde dáme vanilkový puding alebo tvaroh s rebarborou. Na live pečení na facebooku som robila práve briošku s rebarborou. 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :