Pri objednávke nad 40 eur (okrem kurzov) pribalím silikónovú hubku na riad ako darček.

Zdravé pečenie

Slovo brioška sa mi veľmi páči. Čo to vlastne je? Je  to sladké pečivo pôvodom z Francúzska, podobné nášmu mazancu či vianočke.  Pečie sa zo sladkého kysnutého cesta, ktoré obsahuje množstvo masla, vajce, a často i hrozienka. Vďaka tomu je jej striedka jemná a lahodná. Známy francúzsky šéfkuchár Joël Robuchon ju popisuje ako “ľahkú a mierne nadýchanú v závislosti na pomere masla a vajec.” Môže mať mnoho tvarov, napríklad bochník, veniec či uzlík.

Povrch briošiek sa po vykysnutí tesne pred pečením potiera žĺtkom, vďaka čomu je potom kôrka zlatohnedá a odlupujúca sa.

Recept:

  • 150 až 200 g lievito madre rozkvaseného, pripraveného na pečenie
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 80 g trstinového cukru
  • 160 ml vody
  • 100 g masla
  • 1 žĺtko
  • Štipka soli
  • 1 lyžička citrónovej kôry

Na obalenie: sezamové semienko

Na potretie: žĺtko alebo rozpustené maslo s troškou rumu 🙂

Postup:

Suroviny zmiešame, maslo pridávame postupne a dlhšie miesime v mixéri. Asi 15-20 minút, kým sa pekne neodliepa od stien.

Necháme kysnúť pri izbovej teplote aspoň 2-3 hodiny. Po tomto čase rozdelíme cesto na rovnaké časti, vytvarujeme guličky alebo rožteky a necháme podkysnúť ešte pri izbovej teplote.

Druhou možnosťou je nechať cesto po prvom kvasení kysnúť ešte pomaly v chladničke a až neskôr vytvarovať jednotlivé briošky. Sami si vyskúšajte, čo sa vám najviac páči a osvedčí.

Po vykysnutí pečieme pri teplote 230 stupňoch asi 10 minút, neskôr znižujeme teplotu na 200 stupňov a dopekáme asi 10-15 minút, kým nebudú mať peknú farbu.

Postupujeme rovnako ako pri pečení chleba, dávame do rúry dva plechy, necháme dobre rozohriať, na horný presunieme briošky, na spodný vylejeme asi 2 dcl vody na zaparenie rúry. 

Tip: Dávku cesta si rozdelím na tri a dám do formy alebo rozdelím na menšie časti a tie obalím v sezamovom semienku. 

 

alebo spravíme guľatý tvar briošky a pred pečením spravíme do stredu palcom priestor, kde dáme vanilkový puding alebo tvaroh s rebarborou. Na live pečení na facebooku som robila práve briošku s rebarborou. 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :