Zdravé pečenie

Ako upiecť cibuľový chlieb?

Cibuľový chlieb s čiernym sezamom
Tento chlebík sme si robili na mojom druhom “live” pečení na instagrame a facebooku. Ráno sme si zamiesili (ja ešte v predstihu o 8.00  a večer okolo 18tej som už piekla.

Ak by ste chceli chlebík piecť až na druhý deň,  je to možné, vtedy po prvom kvasení v mise nechávam cesto kysnúť v chladničke, večer stáčam do ošatky, opäť kysne v chladničke a ráno pečiem.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=nPuKIAh4vK4″ title=”Ako si ozdobiť chlebík narezaním ” /]

Recept:

  • 120 g aktívneho, rozkvaseného lievita madre 

    Všetko lievito čo máte (alebo aspoň lyžicu) rozkvasíte tým, že pridáte k nemu 100 g pšeničnej hladkej múky (alebo ja používam manitobu a  50 ml vody, štipku medu, necháme kvasiť pri izbovej teplote aspoň 6-8 hodín. (kľudne aj cez noc) Z pripraveného lievita si navážite 120 g na recept, zvyšok odložíte na ďalšie pečenie do chladničky. Takto pripravené na pečenie môže byť aj na druhý deň

  • 100 g ražnej celozrnnej múky
  • 50 g pohánkovej celozrnnej múky
  • 250 g pšeničnej bielej múky T 1050 ( alebo manitoby, semoliny – skúšala som obe a bolo to super)
  • 280 – 300 ml vody
  • 90 g uvarených zemiakov (nastrúhaných)
  • 13 g soli
  • 3 g rasce 
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 až 2 lyžice čierneho sezamu (alebo mix s bielym)
  • 1 stredne veľká opražená cibuľa (na olivovom oleji) 

Postup:

Rozkvasené lievito madre zmiešame najprv s časťou vody, aby sa zmäkčilo. Zvyknem trošku rozmiešať v mixéri. Neskôr pridáme múky a zvyšnú vodu (bez cca 20 ml) bez soli a ostatných surovín, necháme postáť 30 minút až hodinu a spravíme autolýzu.  Po tejto dobe pridáme soľ, rascu, zemiaky, olej, sezam  a dobre necháme vymiesiť v robote, kým sa neodliepa od stien. Po vymiesení necháme v mise prikryté aspoň 2-3 hodiny, počas tejto doby 2-3 preložíme.

Po tej to dobe máte 2 možnosti:

  1. buď vložíte vymiesené a poprekladané cesto (po prvom kvasení pri izbovej teplote) v mise do chladničky a neskôr stočíte do ošatky
  2. alebo ho stočíte hneď do ošatky a necháte kysnúť v teple na linke alebo v chladničke dlhší čas. (ten čas si musíte odsledovať sami, je to o skúšaní)

Opraženú cibuľku pridávame do cesta až pri stáčaní do ošatky. Na pomúčenej doske si roztiahneme cesto na ovál, posypeme cibuľkou, preložíme na tretiny a zvinieme do bochníka. Necháme kysnúť. Ošatku vysypem najradšej pohánkovou múkou alebo semolinou.

Najčastejšie robím cibuľový chlieb s čiernym sezamom na noc. To znamená, že ráno si spravím rozkvas, večer vymiesim chlieb a na noc dám kysnúť už v ošatke do chladničky. Ráno pečiem a tešíme sa z čerstvého chlebíka na raňajky. 🙂 Chlieb jeme až po dôkladnom vychladnutí, minimálne po hodine.

Pečieme pri 250 stupňoch prvých 10 minút, potom stiahneme teplotu na 200 stupňov. (prípadne v remoske, cca 30 minút)

Chlebík preložíme na papieri na pečenie na rozhorúčený plech, na spodný rozohriaty plech vylejeme cca 2 dcl vody a rúru zavrieme aby sa nám efekt zaparenia rúry nestratil.

Tip: každá múka má inú savosť, preto odporúčam posledných 20 ml vody dať až na konci, prípadne aj pridať. Časť vody viete nahradiť bublinkovou minerálkou alebo pivom.

Ak sa vám páči recept, poteším sa zdieľaniu
Mohlo by sa vám páčiť :
Poštovné zdarma pri nákupe nad 80.00