Ako upiecť kváskové pirôžky s makom?
Kváskové pirôžky – kto by si ich nepamätal?! Neviem, či boli vo viacerých mestách, ale v mojej rodnej Žiline boli a sú súčasťou môjho detstva aj školských časov.
Už dlhšie som ich chcela pripraviť kváskové a mať na stránke. Konečne so skúšaním nových múk od Penamu sa mi to podarilo, keď som bola oslovená pripraviť pre nich nejaký nový recept. Majú krásne obaly ale tiež sa s nimi robí jedna radosť 🙂 , určite vyskúšajte.
Lievito madre (LM) si treba pred pečením najprv prikŕmiť, kľudne aj 2x múkou a vodou v pomere 2:1 – používam manitobu ale aj kľudne pšeničnú 00 – viac nájdete v článku o LM
Recept:
- 200 g pripraveného lievito madre (LM)
- 250 g pšeničnej múky 00 od Múkykvaskovanie
- 80 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 100 g pomačkaných uvarených zemiakov
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 polievkové lyžice oleja
- rumová aróma alebo lyžička rumu
Plnka:
- 130 g maku
- 3 lyžice trstinového cukru
- 5 lyžíc slivkového lekváru
- 1 lyžica rumu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Postup:
LM je tuhšie ako ražný rozkvas, preto ho zvyknem rozmiešať najprv s tekutinou, v tomto prípade s mliekom. Používam kuchynský robot. Po pár minútach pridám ostatné suroviny, olej zapracujem naposledy.
TIP: odporúčam zemiak rozmixovať s mliekom, tak nebudete mať kúsky zemiakov v ceste
Cesto je dobre vymiesené, keď sa odliepa od stien nádoby a je krásne elastické.
Keď chcem mať pirôžky cez deň, nie na noc, zvyknem cesto robiť večer a napr. v marci som ho nechala kysnúť celú noc na linke. Krásne zväčšilo svoj objem. Nebolo vôbec kyslé. Ale treba rátať s tým, že postupným oteplovaním to nemusí platiť. Treba skúšať. Keď nie som si istá, dávam cesto do chladničky.
Prikryté cesto nechám dobre nakysnúť. Z vykysnutého cesta potom vyvaľkám plát hrubý asi 1 cm a nakrájame radielkom na takú veľkosť, ako vyhovuje. Robila som aj väčšie, aj menšie, vyšlo mi ich asi 16 ks.
Do stredu dáme plnku, dobre uzavrieme kraje ako keby k sebe, dobre každý pogúľame do tvaru šišky, aby sa to spojilo a aby nám pri vyprážaní nevytekala plnka. Vytvorené pirôžky položíme na papier na pečenie spojom dole a necháme ešte podkysnúť aspoň hodinu.
Na panvicu či do hranca dáme dostatočné množstvo oleja, aby mohli pirôžky plávať. Vysmážame na strednom stupni, pozor na indukciu, to mi takmer okamžite horeli! 🙂
Treba ich aj prevrátiť, nakoľko sú ťažké, samé sa otočia na jednu stranu, niekedy ich treba vareškou pridržať, aby neboli opražené iba z jednej strany.
Po vypražení položíme na papierovú servítku.
Dobrú chuť! 🙂