Zdravé pečenie

Chcete si založiť kvások a neviete ako na to? Skúste tento postup.

Samotné založenie kvásku nie je žiadna veda ale napriek tomu to často zlyhá. Nie, nie je to Vaša chyba (ako mi často píšete a ste už nešťastní, že sa Vám to opakovane nedarí), problém môže byť v baktériach a kvasinkách v múke, vode i vo vašom okolí. Preto, ak sa chcete vyhnúť sklamaniu a chcete konečne začať kváskovať, viete získať už dobre fungujúci kvások na kváskovej mape alebo aj priamo u mňa.

Postup:

1. deň

Do väčšieho skleneného pohára dajte lyžicu ražnej celozrnnej múky a pridajte lyžicu vlažnej vody, aby vzniklo hustejšie cestíčko. Asi ako na lievance. Pohár prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote do druhého dňa odležať.

2. deň až 10. deň

Cestíčko premiešajte, môžete ho ovoňať. Malo by byť mierne kyslasté. Pridajte znovu 1 lyžicu ražnej celozrnnej múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Dobre premiešajte a toto zopakujte 2x denne, ráno a večer. Počas tejto doby máte kvások v teple, na linke, prikrytý.

V cestíčku by sa mali začať tvoriť bublinky.

Kvások by mal byť hotový, keď má veľa bubliniek, vonia kyslo, má aj tie správne baktérie, ktoré sú zodpovedné za prítomnosť kyseliny. Pri pozorovaní zistíte, že kvások rastie, to znamená, že baktérie spracúvajú múku, pričom tvoria oxid uhličitý.

Keď už spracujú všetku múku, kvások prestane rásť, naopak, začne klesať. Vtedy je správny čas na pečenie alebo prikŕmenie.

Počas tejto doby, keď sa Vám už hromadí kvások, môžete skúsiť upiecť lievance, wafle prípadne skúsiť upiecť chlieb. Je ale dosť možné, že na chlebík bude ešte slabý, nech Vás to však neodradí. Treba skúšať.

Po založení kvásku

Ak nebudete piecť pravidelne, aspoň raz do týždňa, treba ho raz do týždňa prikŕmiť lyžičkou múky a lyžičkou vody.

Dobre zamiešať a odložiť opäť do chladničky. Ak pečiete pravidelne, netreba sa špeciálne venovať kvásku, staráte sa o neho tým, že si pripravujete rozkvas na pečenie.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=3J-GgCKvgoo” /]

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :