Tieto čokoládové tortičky som chcela upiecť už niekoľko rokov, ale akosi na ne nikdy nedošlo. Inšpirovala som sa v úžasnom časopise Apetit. Plniť ich môžete klasickou maslovou plnkou (však raz za rok neuškodí) alebo pre zjednodušenie a zdravší prístup úžasným power nugátom od Powerlogy
Cesto na linecké:
180 g špaldovej bielej múky
40 g mletých mandlí (môžete skúsiť aj bez nich, použite iba špaldovú múku)
60 g trstinového cukru
90 g masla
1 lyžica kakaa
1 žĺtko
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, necháme odležať v chladničke aspoň hodinu. Potom vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm, vykrajujeme kolieska a pečieme asi 8 minút na 180tich stupňoch.
Plnka:
100 g pomletých lieskových orieškov
2 uvarené žĺtka
3 lyžice vaječného likéru (alebo vášho obľúbeného, ja som použila dovezený z Andalúzie z horchaty, z ich zemných mandlí)
80 g masla
70 g pomixovaného trstinového cukru
Uvarené žĺtka zmiešame s maslom, cukrom, pridáme ostatné suroviny. Vzniknutou plnkou potierame 3 kolieska na seba, krémom potrieme tiež boky a ešte obalíme v nahrubo posekaných lieskovcoch.
Vrch tortičky posypeme kakaom.
Ak milujete nugát od Powerlogy, ušetrí vám to čas aj nejaké tie kalórie, odporúčam zlepovať linecké ním.
Ak skúsite, pochváľte sa mi, budem sa tešiť akejkoľvej spätnej väzbe.
Foto: Denisa Potičná
Styling: Zuzana Haláková