Zdravé pečenie

Závin.  Ani kysnuté ani lístkové cesto… skúsila som cesto zo špaldovej múky, prevažne celozrnné, bez vajec, s trochou masla a jogurtom. Opäť s makom a jablkami! Ale aj kakaovú, kvôli deťom. Najprv som urobila jednu veľkú štrúdlu a potom mi napadlo, že vlastne mám rada končeky, tak som urobila namiesto jednej veľkej ešte dve menšie. Z uvedeného cesta Vám vyjdu 2 väčšie alebo 4 menšie kúsky. Boli mňam, samozrejme, že u mňa maková viedla. 🙂

Cesto:
180 g celozrnnej špaldovej múky
100 g špaldovej bielej hladkej múky
štipka soli
1 biely jogurt – 200 g
80 g masla

Plnka maková

200 g mletého maku, cukor podľa chuti, slivkový lekvár 2 lyžice, pol sáčku vanilkového pudingu (neuvareného), 300 ml vody

Suroviny na plnku zmiešame a chvíľku povaríme. Max 3 minúty.

 

 

Suroviny  zmiešame a necháme schladiť chvíľu. Potom vyvaľkáme – veľmi dobre sa s cestom pracovalo, nelepilo, netrhalo sa a naplníme obľúbenou plnkou. U mňa vedie maková, pre deti som jednu šrúdľu spravila aj s kakaom. Zmiešala som  kvalitného kakao, trstinový cukor a rozpustené maslo.
Štrúdle na plechu počas pečenia potierame raz cukrovou vodou.

Foto: Denisa Potičná, Foodstyling: Zuzana Haláková

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :