💪🥧 Mini bezlepkové proteínové jablkové žemlovky
🔸 Vhodné ako:
- výživnejšia verzia žemľovky ako zdravý dezert,
- desiata po cvičení
🌟 S vyšším obsahom vlákniny, bielkovín a úplne aj bez lepku, ak použijete bezlepkový chlieb.
📝 Recept (na 2 ks):
- 5 plátkov bieleho toastu, nakrájané na malé kocky
- 2 jablká (nastrúhané)
- 2 vajíčka (1 bielko z toho vyšľahať na hustý sneh)
- 120 ml proteínového mlieka
- 1 PL jablkovej vlákniny
- 20 g proteínového prášku (ideálne vanilkový alebo bez príchute)
- 100 g cottage
- 1 ČL erythritolu (podľa chuti do snehu)
- ½ ČL škorice
- Olivový olej na vymastenie foriem
🔪 Postup:
- Rúru predhrej na 180 °C, zapekacie misky vymasti.
- V miske zmiešaj vajíčka, mlieko, proteín, cottage, jablkovú vlákninu, škoricu.
- Pridaj nakrájaný chlieb a nastrúhané jablká – nechaj chvíľu nasiaknuť.
- Rozdeľ zmes do misiek.
- Peč 25 minút, pred koncom navrstvi tuhý sneh z bielka a nechaj zapiecť do zlatistej farby.
📊 Nutričný bonus (približne na 1 porciu):
- Bielkoviny: cca 27 g
- Vláknina: cca 8,7 g
- Nízky glykemický index (vďaka vláknine + proteínu)