Ako pripraviť mrkvový koláč?
Recept:
200 g postrúhanej mrkvy
100 g mletých orechov
hrsť hrozienok
100 g celozrnnej špaldovej múky
80 g trstinového cukru alebo xylitolu (brezový cukor)
75 ml oleja alebo masla
2 vajcia, štipka soli
1 KL škorice
2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
citrónová kôra
džem podľa chuti
orechy na ozdobu
Vajíčka vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Postupne pridávame olej, orechy a mrkvu. Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame k zmesi. Pridáme štipku soli, škoricu, hrozienka a citrónovú kôru. Zmes vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. V predhriatej rúre mrkvový koláč pečieme cca 30 minút pri 180 stupňoch.
Upečený korpus necháme vychladnúť , potrieme ho džemom a ozdobíme nasekanými orechmi alebo ako na fotke potrieme krémovým syrom Philadelphia alebo ricottou s vanilkovým cukrom. Použiť môžete aj vyšľahanú tuhú časť kokosového mlieka.
Foto: Denisa Potičná
Styling: Zuzana Haláková