Ako pripraviť mrkvový koláč?
Recept:
200 g postrúhanej mrkvy
100 g mletých orechov
hrsť hrozienok
100 g celozrnnej špaldovej múky
80 g trstinového cukru alebo xylitolu (brezový cukor)
75 ml oleja alebo masla
2 vajcia, štipka soli
1 KL škorice
2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
citrónová kôra
džem podľa chuti
orechy na ozdobu
Vajíčka vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Postupne pridávame olej, orechy a mrkvu. Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame k zmesi. Pridáme štipku soli, škoricu, hrozienka a citrónovú kôru. Zmes vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. V predhriatej rúre mrkvový koláč pečieme cca 30 minút pri 180 stupňoch.
Upečený korpus necháme vychladnúť , potrieme ho džemom a ozdobíme nasekanými orechmi alebo ako na fotke potrieme krémovým syrom Philadelphia alebo ricottou s vanilkovým cukrom. Použiť môžete aj vyšľahanú tuhú časť kokosového mlieka.
🥕 Zaujímavosti o mrkvovom koláči:
-
Mrkva ako sladidlo už v stredoveku
V časoch, keď bol cukor vzácny a drahý (hlavne v stredovekej Európe), sa do koláčov a dezertov často používala práve mrkva – pre svoj prirodzený obsah cukru. Bola to „lacná sladkosť“ z koreňa. -
Slávu získal až v 20. storočí
Mrkvový koláč, ako ho poznáme dnes, sa stal populárny počas 2. svetovej vojny – najmä v Británii, kde bola racionalizácia cukru a mrkva bola bežne dostupná. -
Mrkvový koláč nemusí byť zdravý
Hoci má povesť „zdravšieho koláča“ (veď je tam zelenina!), tradičný mrkvový koláč často obsahuje veľa cukru, oleja a hutného krému. Zdravšia verzia ho odľahčí – napríklad špaldovou múkou, trstinovým cukrom, alebo krémom z tvarohu či rastlinného jogurtu. -
Mrkva zjemňuje a zvlhčuje cesto
Mrkva má vysoký podiel vody a v koláči spôsobí, že cesto je vláčne a ostane mäkké dlhšie ako bežné korpusy. -
Dokonalý v kombinácii s citrusmi a orechmi
Citrónová kôra, pomarančová šťava alebo jemne opražené vlašské orechy dodajú mrkvovému koláču ďalší chuťový rozmer. Aj preto sú také obľúbené kombinácie ako mrkva + pomaranč alebo mrkva + orechy + škorica.