Makových koláčov nie je nikdy dosť, že? Aspoň pre mňa makoholika.
A najlepší je s makom z Jarnej. Ak sledujete môj blog, určite ho poznáte. Je ručne zbieraný, to znamená, že Vám nehrozí, ak by ste ho mali niekde odložený dlhší čas, že vám zhorkne. Ale to sa určite nestane, lebo sa väčšinou veľmi rýchlo míňa. 🙂
Recept:
240 g celozrnnej špaldovej múky
50 g trstinového cukru alebo brezového cukru (sladidlo s nižším glykemickým indexom)
1 vajíčko
100 g tuku ( Alsan bio alebo maslo)
Vypracujeme cesto, dáme do chladu aspoň na hodinu. Zatiaľ si pripravíme plnku.
Plnka:
200 g pomletého maku (ja používam kávový mlynček, je to raz-dva)
sladidlo podľa chuti
slivkový lekvár
1 dcl mandľového mlieka alebo aj obyčajného (ja som potrebovala minúť)
čerstvé alebo zavarené višňe, množstvo záleží od Vás. Ja mám ešte od maminy zavárané s rumom, je to veľká mňamka. 🙂
Postup:
Časť cesta – asi 1/3 si odložíme na chvíľu do mraziaku na nastrúhanie, tú väčšiu časť vvvaľkáme alebo vložíme po kúskoch do 24 cm formy, roztlačíme ho aj po bokoch. Na cesto vylejeme plnku a zvyšok cesta nastrúhame navrch.
Pečieme asi 40 minút na 180 stupňov.
Ak máte chuť na niečo iné s makom, skúste napr. makový koláč s agarom.