Ako upiecť linecké s bielym makom?
Že ste nikdy nepočuli o bielom maku? Stojí určite za vyskúšanie. Nájdete ho na eshope Královstvo maku
Recept na 18-20 ks
Cesto:
120 g špaldovej bielej hladkej múky
50 g nemletého bieleho maku
40 g pomletého kokosového alebo trstinového cukru (kokosový má nižší glykemický index)
50 g masla
štipka vanilkovej esencie
1 žĺtko (alebo celé vajíčko – vtedy už nedávajte vodu)
3 lyžice studenej vody
Linecké s bielym makom – Postup:
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň hodinu v chlade. Vyvaľkáme natenko, vykrajujeme kolieska a pečieme na 180tich stupňoch asi 10 minút. Pozor, každá rúra pečie inak. Radšej pozerajte, aby vám neprihoreli.
Nechajte dobre vychladnúť na plechu. Neskôr potierame nejakým skvelým džemom, najviac sa mi hodí nejaký kyselkavý, ríbezľový alebo černicový a spájame vždy plné koliesko s vykrojeným.
Foto: Denisa Potičná
Styling: Zuzana Haláková