Ako upiecť krehké rožky s orechovou náplňou?
Krehké rožky s orechovou náplňou sú veľká dobrota počas celého roka, krehučké napriek určitému podielu celozrnnej špaldovej múky. Môžu byť slávnostným pohostením v období sviatku sv. Martina – tzv. svätomartinské rožteky ale určite potešia aj na Vianoce. Zo stola zmiznú ako prvé. 🙂
Svätomartinské rožteky sa zvyknú piecť okolo sviatku sv. Martina (11.11.) Majú tvar podkovy podľa podkovy koňa, na ktorom mal prísť. Určite každý už počul, že Martin príde na bielom koni. Hm, aj keď už dlhé roky to veľmi neplatí. 🙂
Zvyknú sa piecť z kysnutého alebo krehkého cesta, s rôznou plnkou, najmä orechovou, makovou či lekvárovou.
Pôvodný recept bol kedysi dáávno v časopise Apetit, kamarátka ho robieva často, tak som sa tento rok inšpirovala už aj ja. Jednoduché rýchle cesto. Plnku zvoľte podľa vašich chutí – výborná je aj maková. 🙂
Recept:
280 g bielej špaldovej múky
120 g celozrnnej špaldovej múky
na špičku noža bezfosfátový prášok do pečiva
180 g masla
40 g trstinového cukru
200 ml smotany na šľahanie
1 žĺtko s mliekom prešľahané na potretie rožtekov (ale nemusí byť, ja zvyknem potierať aj cukrovou vodou)
Náplň:
250 g mletých orechov
70 g trstinového cukru s vanilkovým cukrom
trošku škorice a 1 lyžica rumu
50 ml smotany (ak vám zostalo z balenia na cesto, ak nie, kľudne voda
80 ml vody (mlieka alebo rastlinného mlieka)
Zo surovín spravíme cesto, spravíme z neho dve či tri menšie gule a odložíme do chladu aspoň na hodinu.
Pripravíme si zatiaľ plnku.
Na vytvorenie rožtekov máme dva spôsoby. Buď si každú gulu rozvaľkáme do kruhu a rozdelíme na trojuholníky alebo spravíme obdĺžnik a z neho nakrájame trojuholníky.
Na širšiu stranu dávame plnku a zrolujeme k špičke a ohneme. Kladieme na plech s papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a pečieme, kým nemajú krásnu zlatú farbu, asi 15 až 20 minút na 180 stupňoch.
Foto: Denisa Potičná, Foodstyling: Zuzana Haláková