Zdravé pečenie

Klasická bábovka – ako ju upiecť inak?

Klasická bábovka trochu inak

Občas mi píšete, že potrebujete nejaký chutný recept bez vajíčok – buď z presvedčenia alebo kvôli intolerancii.  Je veľa spôsobov, ako nahradiť vajíčka pri pečení. Veľmi ma to baví, tak som si povedala, že skúsim sem zaradiť viac vegánskych receptov – klasická bábovka trochu inak.

Recept sa mi páči aj preto, že môžete upiecť chutný koláčik, aj keď nemáte doma ani jedno vajíčko. Bábovka sa podarila krásne hneď na prvý raz. Prvý raz som ju robila s klasickým dvojfarebným cestom, druhý raz ako čokoládovú. Obe boli super. Prešli u mojich detí testom, lebo bábovky mi donedávna absolútne nešli. 🙂

Recept:

230 g špaldovej múky (dala som pol na pol biela a celozrnná)

60 g rozpustenej horkej čokolády

80 g rastlinného oleja

2 lyžičky sódy bikarbóny (sóda je perfektná, pri pečení super cesto prevzdušní)

2 lyžičky vínneho alebo jablkového octu alebo citrónovej šťavy (kyselina aktivuje sódu, v koláči ale chuť octu či citrónovej šťavy necítiť)

150 g trstinového alebo kokosového cukru (môžete znížiť aj množstvo cukru a pridať banán)

1 vanilkový cukor

160 – 170 ml rastlinného mlieka (každá značka múky má rôznu savosť)

Do cesta môžete pridať na obzvláštenenie rozmixovanú cukinu. Množstvo asi 10 cm z menšej cukiny. Nabudúce musím presne odvážiť. Vtedy znížime množstvo tekutiny na 100ml. Rastlinné mlieko zmixujte s cukinou v mixéri, ak máte po ruke.

Výsledné cesto nie je riedke, tak stredne husté.

Sypké suroviny navážime, pridáme mokré, dobre zamiešame. Okrem čokolády. Ak chceme mať dvojfarebné cesto. Alebo ju pridať do celého cesta – bábovka bude čisto čokoládová, čo malo u nás veľký úspech. Pre čokoholikov odporúčam poliať ešte čokoládovou polevou – kokosový olej, kakao, cukor.

Cesto dáme do vymastenej bábovkovej formy a pečieme minimálne 30 minút na 180 stupňov v predhriatej rúre. To, či je bábovka naozaj dobre upečená, zistíte špajdľou zapichnutou do cesta. Ak je suchá, bábovka je hotová.

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :