Ako pripraviť chrumkavý orechový koláč? Ak ste ho ešte neskúšali a do konca roka nestihnete, určite ho upečte aspoň raz v nadchádzajúcom roku. Budete prekvapení, aká dobrota to je. A vhodná aj na slávnostnejšie príležitosti.
Chrumkavý orechový koláč – cesto:
120 g masla
150 g celozrnnej špaldovej múky
50 g mandľovej múky alebo pomletých mandlí
80 g sladidla (napr. kokosový cukor)
1 žĺtok
Ja zvyknem pridávať ešte lyžičku pomletého ľanového semienka zmiešaného s vodou, pekne mi cesto spojí.
Plnka:
200 g mletých vlašských orechov
80 g sladidla – trstinového cukru muscovado alebo kokosového cukru
3 žĺtka
sneh zo 4 bielkov
Suroviny na plnku zmiešame, nakoniec pridáme a jemne primiešame tuhý sneh z bielkov.
Zo surovín vypracujeme cesto, dáme ho minimálne na 30 minút do chladu. Do okrúhlej asi 22 cm formy (ak máte menšiu, koláčik bude vyšší)dáme na spodok papier na pečenie a formu vystlala 2/3 cesta aj po bokoch. Zvyšok cesta odložíme do mraziaku. Na cesto dáme plnku. Ak by boli okraje koláča vyššie ako plnka, radielkom to orežte a pridáte k cestu, čo máme odložené. Toto celé množstvo zvyšného cesta postrúhame nahrubo na koláč. Môžeme posypať plátkami mandlí.
Pečieme na 180tich stupňoch asi 35 minút.
Koláčik necháme dobre vychladnúť a môžeme ho servírovať len tak alebo ak máme slávnostnejšiu príležitosť, výborné je vyšľahané mascarpone so šľahačkou ochutené vanilkovým cukrom a dozdobené čerstvým ovocím. Najradšej máme maliny alebo granátové jablko.
Koláč je super chrumkavý. Verím, že Vám bude chutiť tak ako nám! Dobrú chuť.