Zdravé pečenie

Ako pripraviť chrumkavý orechový koláč? Ak ste ho ešte neskúšali a do konca roka nestihnete, určite ho upečte aspoň raz v nadchádzajúcom roku. Budete prekvapení, aká dobrota to je. A vhodná aj na slávnostnejšie príležitosti.

Chrumkavý orechový koláč

Chrumkavý orechový koláč – cesto:

120 g masla

150 g celozrnnej špaldovej múky

  50 g mandľovej múky alebo pomletých mandlí

80 g sladidla (napr. kokosový cukor)

1 žĺtok

Ja zvyknem pridávať ešte lyžičku pomletého ľanového semienka zmiešaného s vodou, pekne mi cesto spojí.

Plnka:

200 g mletých vlašských orechov

80 g sladidla – trstinového cukru muscovado alebo kokosového cukru

3 žĺtka

sneh zo 4 bielkov

Suroviny na plnku zmiešame, nakoniec pridáme a jemne primiešame tuhý sneh z bielkov.

Zo surovín vypracujeme cesto, dáme ho minimálne na 30 minút do chladu.  Do okrúhlej asi 22 cm formy (ak máte menšiu, koláčik bude vyšší)dáme na spodok papier na pečenie a formu vystlala 2/3  cesta aj po bokoch.  Zvyšok cesta odložíme do mraziaku. Na cesto dáme plnku. Ak by boli okraje koláča vyššie ako plnka, radielkom to orežte a pridáte k cestu, čo máme odložené. Toto celé množstvo zvyšného cesta postrúhame nahrubo na koláč. Môžeme posypať plátkami mandlí.

Pečieme na 180tich stupňoch asi 35 minút.

Koláčik necháme dobre vychladnúť a môžeme ho servírovať len tak alebo ak máme slávnostnejšiu príležitosť, výborné je vyšľahané mascarpone so šľahačkou ochutené vanilkovým cukrom a dozdobené čerstvým ovocím. Najradšej máme maliny alebo granátové jablko.

Koláč je super chrumkavý.  Verím, že Vám bude chutiť tak ako nám! Dobrú chuť.

Orechový

Ak sa vám páči recept, poteším sa zdieľaniu
Mohlo by sa vám páčiť :
Poštovné zdarma pri nákupe nad 80.00