Zdravé pečenie

 Ak ste ho ešte neskúšali a do konca roka nestihnete, určite ho upečte aspoň raz v nadchádzajúcom roku. Budete prekvapení, aká dobrota to je. A vhodná aj na slávnostnejšie príležitosti.

Cesto:

120 g masla

150 g celozrnnej špaldovej múky

  50 g mandľovej múky alebo pomletých mandlí

80 g sladidla (napr. kokosový cukor)

1 žĺtok

Ja zvyknem pridávať ešte lyžičku pomletého ľanového semienka zmiešaného s vodou, pekne mi cesto spojí.

Plnka:

200 g mletých vlašských orechov

80 g sladidla – trstinového cukru muscovado alebo kokosového cukru

3 žĺtka

sneh zo 4 bielkov

Suroviny na plnku zmiešame, nakoniec pridáme a jemne primiešame tuhý sneh z bielkov.

Zo surovín vypracujeme cesto, dáme ho minimálne na 30 minút do chladu.  Do okrúhlej asi 22 cm formy (ak máte menšiu, koláčik bude vyšší)dáme na spodok papier na pečenie a formu vystlala 2/3  cesta aj po bokoch.  Zvyšok cesta odložíme do mraziaku. Na cesto dáme plnku. Ak by boli okraje koláča vyššie ako plnka, radielkom to orežte a pridáte k cestu, čo máme odložené. Toto celé množstvo zvyšného cesta postrúhame nahrubo na koláč. Môžeme posypať plátkami mandlí.

Pečieme na 180tich stupňoch asi 35 minút.

Koláčik necháme dobre vychladnúť a môžeme ho servírovať len tak alebo ak máme slávnostnejšiu príležitosť, výborné je vyšľahané mascarpone so šľahačkou ochutené vanilkovým cukrom a dozdobené čerstvým ovocím. Najradšej máme maliny alebo granátové jablko.

Koláč je super chrumkavý.  Verím, že Vám bude chutiť tak ako nám! Dobrú chuť.

Orechový

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :