Zdravé pečenie

InstagramMilujem všetko škoricové. Myslela som si, že všetci. Ale u nás doma ju nemusia. Ja mám veľmi rada si dať ráno lyžičku škoricového medu – táto kombinácia je super proti chorobám. Hlavne v tomto počasí.

Ešte začiatkom februára som mala v chladničke veľa tvarohu a ricotty a tak som sa rozhodla si upiecť škoricový cheesecake. Z Vianoc mi zostali ešte celozrnné špaldové perníky  – tu nájdete recept,  tak som ich použila na korpus.

Lebo kombinácia perník, škorica a slivky je naj. 🙂

Korpus:

  • 150 g perníkov (môžu byť aj kupované celozrnné alebo bezlepkové keksíky, napr. tieto U Farmára.sk,
  • 40 g masla,
  • 2 lyžice kakaa.

Naplnila som dno tortovej formy a dala do chladničky, kým som si pripravila náplň.

Náplň:

  • 500 g krémového tvarohu alebo ricotty – je lepšie stráviteľná a niekomu aj viac chutí ako aj mne (môže byť aj ich kombinácia, podľa toho, čo a koľko máte doma), rozdiel medzi tvarohom, mascarpone a ricottou tu
  • 1 vajíčko,
  • 100 g xylitolu (brezový cukor) kúpite napr. tu
  • trošku od oka citrónovej kôry a šťavy,
  • 2 veľké lyžice mletej škorice,
  • 1 lyžička škrobu – nemusí byť.

Suroviny na náplň som dobre zmixovala. Na korpus som dala zavárané slivky – ale môžu byť aj mrazené alebo v čase sezóny aj čerstvé a na ne škoricovú náplň. Potom môžeme prípadne znížiť množsto cukru v náplni, ak sú zavárané slivky sladké. Piekla som na plechu s vodou približne 45 minút, z toho  pri teplote 200 stupňov asi prvých 15-20 minút a zvyšok na  150 stupňov. Upečený cheesecake som nechala vo vypnutej rúre ešte aspoň hodinu. Po vychladnutí som dala na tvarohovú vrstvu ešte slivkovú vrstvu , ktorú ja nazývam želé.

Slivkové želé s chia

Rozmixované slivky – ak zavárané, netreba dosladiť – alebo podľa chuti, ja som ešte dala domácu slivkovú detskú výživu, môžete na dosladenie použiť aj slivkový džem – ja som dala z toho môjho pečeného neprisladzovaného – recept tu, škorica podľa chuti, aspoň lyžička

Do pomixovaného som pridala chia semienka – ktoré majú tú úžasnú schopnosť, že absorbujú tekutinu a spravia z tohto rozmixovaného ovocia tzv. “želatínu”.  Neviem, koľko som dávala sliviek, možno tak 300 g, tuším 2-3 lyžice chia. Vždy to nechám aspoň pol hodinu stáť, aby som videla, či to tuhne a ako veľmi a až potom to nanesiem na koláč. Keď to bude vyzerať tak, že to nebude stekať , je to vhodné na nanesenie. Množstvo si môžete určiť sami – podľa toho, či si želáte viac ovocnej vrstvy. Mne chutí veľmi.

Niečo o úžasných chia semiačkach tu

Škoricový cheesecake snapp

 

škoricový2

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :