Recept je vhodný pre tých, čo sa boja kysnutého cesta alebo majú menej času a chcú si vychutnať vianočkovo-mazancovú atmosféru Veľkej noci.
V bezlepkovej verzii ho nájdete tu
Recept:
100 g masla
250 g mäkkého tvarohu alebo ricotty
2 vajcia + 1 na potretie
130 g xylitolu alebo kokosového cukru (ak použijeme kokosový cukor, mazanec bude trošku tmavší)
2 čl vanilkového cukru
350 g múky – špaldovej hladkej a celozrnnej v pomere 1:1
2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
4 polievkové lyžice mlieka
hrozienka alebo brusnice namočené v rume
mandle, mak
Postup:
Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme tvaroh, rozpustené maslo a dobre rozmiešame.
Do zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom do pečiva, pridáme mlieko a vymiesime takmer nelepivé cesto (možno bude potrebné pridať trocha viac múky). Na záver primiešame hrozienka, mandle a mak – množstvá podľa chuti a z cesta vypracujeme na pomúčenej doske bochník.
Mazanec preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, do stredu mazanca urobíme tradične kríž, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvyšnými mandľami a makom.
Pečieme na 180tich stupňoch asi 35 až 40 minút.
Foto: Denisa Potičná
Food styling: Zuzana Haláková