Zdravé pečenie

 

 

Milujem robiť s kysnutým cestom… Už dlho som sľubovala známym aj účastníkom bezlepkového kurzu, že dám recept na bezlepkové šišky, čo sa budú dať jesť a nebudú zo zmesovej hotovej múky. A myslím, že sa mi to podarilo. Boli skvelé. Cesto pekne nakyslo, aj po upečení chutili takmer ako klasické šišky.

 

Ak nemáte doma prirodzene bezlepkové múky a potrebujete bezlepkovo piecť, môžete použiť aj hotovú zmes, určite vám z nej vyjdu dobre. Ja ich však nerada používam, lebo sú to hlavne škroby.

200 g rozkvasu (kukuričný alebo ryžový kvások  prikŕmený na noc kukuričnou alebo ryžovou múkou 100 g, 100 ml vody)

100 g tapiokovej múky

50 g celozrnnej ryžovej múky

50 g pohánkovej múky

1 vajíčko

4 lyžice trstinového cukru

2 lyžice rumu

50 g masla

1 kopcovitá lyžica psylia

100 ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)

Suroviny na cesto som si zmiešala a nechala kysnúť minimálne 5 hodín a viac – záleží od sily a kondície kvásku.  Na doske spolu s jemným pridaním celozrnnej ryžovej múky som vypracovala cesto, vyvaľkala a vykrajovala menšie šišky. Niektoré som spravila plnené, t.j. na jedno koliesko som dala džem a druhým kolieskom prikryla a opäť prešla vykrajovátkom a tak sa mi to spojilo. Alebo môžete spraviť aj guličku. Nechala som ich ešte podkysnúť možno aj hodinu na doske – tie, čo som išla vyprážať a tie, čo som piekla v rúre – tie som nechala na plechu vo vyhriatej rúre asi pol hodinu.

Niektoré som vyprážala klasicky

 

…iné piekla na plechu. Po upečení ešte horúce potierame rozpusteným maslom zmiešaným s rumom. 🙂 Iná dobrota toto!

 

Výsledkom bola táto mňamka:

 

Chutili ako klasické šišky – krajšie narástli tie vyprážané, ale ani pečené v rúre sa nedali zahanbiť. Dala som ochutnať aj deťom s celiakiou aj mamine, čo doma musí piecť len takto špeciálne. Výsledok: veľmi chutili. Dokonca tie pečené ešte viac.

Skúsite? Tak nech sa vydaria! Dobrú chuť!

 

 

Za krásne fotky ďakujem Denise Potičnej, za styling Zuzi Halákovej, bez ktorej by tie fotky neboli “ono”.

Za zapožičanie krásnych vecí na styling ďakujeme obchodíku Apropos na Štúrovej v Bratislave.

 

 

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :