Jesenná bábovka s tekvicou. Koláč, ktorý miluje môj muž. A ja som doteraz nemala nejaký vychytaný recept. Táto tekvicová mu chutila. Už sa blížila k tej jeho predstave bábovky z bielej múky. 🙂
V ten deň, ako som si kúpila nové číslo časopisu Dobré jedlo, kde mám štyri recepty v kváskovom špeciáli, som zbadala recept na bábovku s tekvicou. A že teda vyskúšam. Mám vždy tekvicové pyré po ruke – zavarené alebo zamrazené. Teraz, v sezóne tekvice si viete rýchlo pomôcť – buď si len pomixujete tekvicu alebo môžete skúsiť nastrúhať tekvicu do cesta. Vtedy zvýšime jemne množstvo tekutiny. Ak máte čas, dáte piecť tekvicu do rúry a potom ju pomixujete. Recept som si trošku upravila. Potrebovala som totiž bábovku na jedno fotenie pre klienta. Keď sme ju potom neskôr ochutnali, usúdila som, že stojí za to dať sem recept. Nie len pekne vyzerá, ale aj chutí.
Bábovka s tekvicou – recept:
100 g tekvicového pyré
3 vajíčka
150 g sladidla – kokosový cukor alebo brezový
štipka pravej vanilky
120 ml kvalitného oleja
150 g pšeničnej polohrubej múky
200 g špaldovej celozrnnej múky
2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
100 ml acidka
2 lyžice kakaa do časti cesta
Najprv si vyšľaháme bielka na tuhý sneh. Ten pridáme na koniec. Rovnakými metličkami, nemusíme umývať vyšľaháme žĺtka s cukrom. Pridáme ostatné suroviny, jemne vmiešame bielkový sneh. Do časti cesta pridáme ešte kakao. Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy, najprv tekvicové, navrch čokoládové. Alebo ak chcete, kľudne striedajte jednotlivé vrstvy.
Pečieme asi 45 minút na 180tich stupňoch. Bábovku z formy vyklopíme až po miernom vychladnutí, ja zvyknem asi po 30 minútach.
Foto: Lucia Hô-CHí
Food styling: Zuzana Haláková
Bábovková forma: Potten& Pannen