Pred “sto rokmi” som sa nevedela v Kanade dojesť čokoládových cookies. Ale to bolo fakt dávno, odvtedy som si uvedomila, že tieto koláčiky nepatria medzi moje obľúbené. Ale dcéra ich stále vypytovala, tak som jej chcela spraviť radosť. Tak už konečne aj u mňa na blogu jeden recept.
Môžete tvarovať pekné väčšie placky – tzv. cookies alebo menšie hrudky. Je to na Vás. Ak nemáte problém s maslom, kľudne použite aj to, sú skvelé aj s ním.
Takto je recept vegánsky, bezlaktózový, bez mlieka či vajíčka.
Cesto:
120 ml olivového alebo sezamového oleja
8 lyžíc javorového sirupu
230 g špaldovej múky (buď celozrnnej alebo môžete dať pol na pol s hladkou bielou špaldovou)
1 lyžica bezfosfátového prášku do pečiva
2 lyžice kešu orechov
2 lyžice kvalitného kakaa
80 g horkej čokolády, nastrúhanej, či nahrubo nalámanej, môžete pridať aj také tie “pecičky” do muffin
Všetky suroviny zmiešame do tuhšieho cesta.
Rúru rozohrejeme na 170 stupňov. Z cesta tvarujeme rovnaké keksíky a kladieme ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 10-13 minút, záleží od hrúbky a veľkosti placiek. Moje deti nechcú keksíky s orechami, preto rozdelím cesto na polovicu a orechy pridám iba do jednej časti. Mne s orechami chutia viac. 🙂
Foto: Lucia Hô-Chí,
Food styling: Zuzana Haláková