Ako upiecť domáci čokoládový Brumík? Na deň detí som chcela prekvapiť deti domácim čokoládovým Brumíkom.
Chcela som nejaký iný čokoládový recept, nielen tie naše najobľúbenejšie čokoládové muffiny.
A keďže som si spomenula, že mi doma ležia také krásne formičky, tak som to hneď využila. Mám doma silikónové – tie sú úplne super. Krásne sa macko vyklopí.Naopak, v kovových, pri ktorých písali, že cesto sa neprichytí, tak sa mi mackovia pokazili v oboch prípadoch, či som formičky vymastila maslom alebo nie.
Formičky mávajú občas v Lidli, Hoferi o veľkosti cca 12 cm, alebo aj tieto malinké formičky.
A keďže testujem rôzne prirodzene bezlepkové múky, voľba padla na gaštanovú a kokosovú múku. Kedysi som ich zavrhla pre ich chuť – pri gaštanovej a pre ich štruktúru – pri kokosovej. To, čo som kedysi vytvorila, nechutilo deťom ani mne. Možno sa nám už tie chute dostatočne pomenili, lebo dnešní mackovia chutili všetkým mojim trom deťom. Včerajšie s banánom uspeli u dvoch! 🙂 Pre istotu uvádzam obe verzie. Obe sú bez pridaného dodatočného tuku a mliečnej zložky.
Sladila som ryžovým sirupom. Prečo práve ním? Lebo neobsahuje fruktózu. Okrem glukózy obsahuje zložené cukry, ktoré sa vstrebávajú dlhšie. Ryžový sirup je tiež výživnejší ako bežný cukor a nespôsobuje kolísanie cukru v krvi. Má síce o trochu menšiu sladivosť, ale je dobré si zvyknúť na to a používať ho v rovnakých množstvách ako bežný cukor.
Ak patríte k tým, ktorí sa snažia redukovať svoju hmotnosť, ryžový sirup je oveľa lepšou alternatívou ako cukor. Stále však platí, že má pomerne vysokú energetickú hodnotu a je zdrojom sacharidov, ktorých príjem je počas redukcie značne obmedzený.
Spracovaním ryže vzniká sladká tekutina, ktorá sa ďalšími procesmi upravuje. Kvalitu ryžového sirupu ovplyvňuje nielen technologický proces, ale aj kvalita ryže. Preto si kúpte radšej produkt v bio kvalite na Bionakupy.sk.
Gaštanová múka vzniká pomletím jedlých gaštanov. Ak máte radi gaštany, použitie tejto múky bude pre Vás to pravé. Má jemne sladkú chuť a príjemnú, možno pre niekoho zvláštnu vôňu. Asi si treba aj zvyknúť. Z minerálných látok je bohatá na mangán, meď a najmä draslík, ktorý pomáha v boji proti únave a stresu. Obsahuje len málo jednoduchých cukrov. hlavne polysacharidy, ktoré sa vstrebávajú postupne a nevedú k výkyvom cukru v krvi a tým aj k záchvatom vlčieho hladu. Obsahuje len málo bielkovín, preto je dobré ju kombinovať s múkami s vyšším obsahom bielkovín, aby výsledok mal pevnejšiu konzistenciu.
Kokosová múka je vlastne odtučnená kokosová dužina zomletá na jemný prášok. Má najmä vysoký obsah vlákniny, nízky obsah jednoduchých cukrov, čiže nízky glykemický index. Má pozitívny vplyv na nervovú sústavu a štítnu žľazu. Táto múka dosť saje tekutinu, čiže treba jej dať menšie množstvo alebo pridať tekutú zložku.
Domáci čokoládový Brumík – recept na (pre nás)chutnejšiu verziu:
2 vajíčka
4 lyžice ryžového sirupu
50 g čokolády – nalámanej na kúsky alebo postrúhanej
20 g kvalitného kakaa
30 g mletých lieskovcov
30 g kokosovej múky Adveni
80 až 90 g jablkového pyré bez cukru
1 lyžička bezfosfátového prášku do pečiva
Vajíčka s ryžovým sirupom vyšľaháme do peny a pridáme ostatné suroviny.Plníme formičky asi do polovičky. Z uvedenej dávky vyšli 4 ks o váhe asi 90 g.
Domáci čokoládový Brumík – 2. verzia, že vraj menej sladká, viac gaštanová príchuť : Čokoládovo-banánový macko
2 vajíčka
2 lyžice ryžového sirupu
1 pomačkaný banán
20 g pomletých mandlí
80 g gaštanovej múky
20 g kakaa
50 g čokolády
80 g jablkovej výživy bez cukru
1 lyžička bezfosfátového prášku do pečiva