Čokoládový cheesecake pečiem veľmi rada – lebo je to jednoduché a rýchle. Len to potrebuje pred konzumáciou stuhnúť.
Toto je upgrade čokoládového cheesecaku – primiešaním veľa maku do čokoládovej plnky a ešte navrch maková plnka.
Čokoládový cheesecake s makovou plnkou a drobným ovocím – recept:
Korpus
150 g sušienok celozrnných alebo bezlepkových
40 g masla
1 lyžica kakaa
2 lyžice nepomletého maku
Keksíky si rozmixujeme, pridáme rozpustené maslo, kakao a mak. Cesto natlačíme do formy 26 cm a dáme do chladničky.
Náplň čokoládová:
70 g sladidla – xylitol(nízkoglykemické sladidlo)
1 vajíčko
500 g mascarpone alebo ricotty (rada používam pol na pol ricotu s mascarpone,ricotta to trošku odľahčí a tiež je to menej kalorické)
200 g kvalitnej čokolády s obsahom kakaa aspoň 75% (ja dávam najradšej 80%ú)
1 lyžička kakaa rozmiešaná v troške vody
Náplň maková:
200 g pomletého maku
asi 150 ml vody
pol sáčku čokoládového pudingu.
slivkový lekvár – 4 lyžice
iné sladidlo – podľa chuti, napr. ďatľový sirup, brezový cukor
Príprava makovej plnky:
V studenej vode rozmiešame puding, pridáme k pomletému maku. Osladíme slivkovým lekvárom – najlepšie domácim a prípadne ešte podľa chuti dosladíme ďatľovým sirupom alebo brezovým cukrom. Chuť doladíme troškou citrónovej kôry a citrónovej šťavy. Toto všetko zmiešame a 3 – 5 minút povaríme.
Príprava čokoládovej plnky:
Všetky suroviny na čokoládovú plnku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme k tomu rozpustenú čokoládu nad parou, dobre ale krátko zmixujeme, pridáme polovicu makovej plnky, dobre premiešame.
Na korpus poukladáme mrazené maliny alebo lesné ovocie a na ne makovo – čokoládovú plnku. Je to dobrý kontrast sladko-kyslej chuti. Navrch dáme ešte zvyšok makovej plnky.
Pečieme asi 40 minút, prvých 10 minút na 200 stupňoch, potom na 180 stupňoch. Cheesecake je dobré piecť v zaparenej rúre, čiže môžete mať na spodku plech s vodou alebo môže byť priamo na tomto plechu s vodou forma s cheesecakom. Ja uprednostňujem dva plechy. Pri tom prvom spôsobe hrozí, že sa vám do formy dostane voda a korpus nebude chrumkavý ale rozmočený. Prípadne môžete spodok formy obaliť do alobalu.
Foto: Denisa Potičná
Food styling: Zuzana Haláková