Zdravé pečenie

img_0262_small

 

Kto má rád na jeseň jablká, škoricu a miluje cheesecakes, nech určite vyskúša. Obzvláštňuje ho  škoricovo-kokosová posýpka.

Recept:

Korpus

150 g sušienok celozrnných alebo bezlepkových

40 g masla

1 lyžica kakaa

lyžička škorice

Ja som použila aj makové bio keksíky, ktoré kupujem v Rakúsku, v Hoferi.

makové sušienkyKeksíky si rozmixujeme, pridáme rozpustené maslo, škoricu.Cesto natlačíme do okrúhlej formy 24 cm a dáme do chladničky. Alebo si môžete urobiť viac menších cheesecakov v tartaletkových formách (12 cm)

Náplň

3 až 4 jablká – pokrájané na kúsky a podusené v troške vody so škoricou a kardamónom (pol lyžičky) asi 5 minút

70 g kokosového alebo brezového cukru (nízkoglykemické sladidlo)

1 vajíčko

500 g tvarohu alebo ricotty

Všetky suroviny na plnku –  okrem jabĺk  –  zmixujeme ponorným mixérom a polovicu dáme na vychladnutý korpus. Na ňu poukladáme ochutené jablká a zakončíme tvarohovou plnkou.

Dáme piecť do rúry asi na 30 minút. Prvých desať minút pečieme na 210 stupňoch, neskôr stiahneme na 180 stupňov. Po tomto čase dáme ešte navrch posýpku a necháme zapiecť, kým nemá peknú zlatú farbu. Asi 10-15 minút.

Posýpka

kokosová múka, škorica, maslo, kokosový cukor – množstvo podľa toho, koľko tej posýpky chcete mať.

Cheesecake je dobré piecť v zaparenej rúre, čiže môžete mať na spodku plech s vodou alebo môže byť priamo na tomto plechu s vodou  forma s cheesecakom. Ja uprednostňujem dva plechy. Pri tom prvom spôsobe hrozí, že sa vám do formy dostane voda a korpus nebude chrumkavý ale rozmočený. Prípadne môžete spodok formy obaliť do alobalu.

Po upečení ho necháme aspoň hodinu v zatvorenej rúre.

 

img_0289_small

Foto: Lucia Hô-Chí

Food styling: Zuzana Haláková

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :