Zdravé pečenie

Banánový cheesecake – táto banánová dobrota je bez pridaného cukru, dosladená iba banánmi, cukor je iba v keksoch, takže záleží od toho, aké zvolíte.

banánový cheesecake

Na banánový cheesecake použijem často aj nezjedené perníky po Vianociach.

Na cesto budeme potrebovať:

150 g bezlepkových keksíkov sladených ryžovým sirupom,

2 lyžice solených arašidov – plus na posypanie,

2 lyžice kakaa plus na poprášenie, 40 g masla alebo kokosového tuku

2 pokrájané banány na korpus – môžu byť aj mrazené – nemala som čerstvé, pekne sa dali pokrájať a držali tvar

Náplň:

4 zrelé banány, (práve na tento recept míňam moje mrazené banány)

šťava z polovice citrónu,

250 g mascarpone,

200 g gréckeho jogurtu,

1 vajíčko,

pol lyžičky vanilkového extraktu

Na dokončenie: 150 ml šľahačky a 100 g gréckeho jogurtu

Postup:

Keksíky podrtíme, pridáme mierne rozpustené maslo, kakao a zo vzniknutej hmoty spravíme korpus. (natlačíme do formy) Môžete aj na boky formy, ja nezvyknem. Necháme  v chladničke, zatiaľ si urobíme plnku.  Zmes na plnku môžeme vymixovať ponorným mixérom alebo len vidličkou pomačkať banány a dobre ostatné suroviny zamiešať.

Na korpus položíme nakrájané banány, vylejeme plnku a dáme piecť  do rúry, kde dáme na spodok plech s vodou, aby sa koláč piekol v tzv. vodnom kúpeli. Pečieme na cca 220 stupňov asi 15 minút, neskôr stiahneme teplotu na 180 stupňov po dobu asi  30 minút. Po upečení necháme ešte asi hodinu v zatvorenej rúre.

Upečený cheesecake by sa mal v strede jemne triasť.

Po dôkladnom vychladnutí môžeme ozdobiť šľahačkou. Ak by vám bolo málo sladké, môžete pridať vanilkový cukor. Posypeme podrtenými slanými arašidmi, dozdobíme ovocím podľa chuti.

 

 

Foto: Denisa Potičná

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :