Banánový cheesecake – táto banánová dobrota je bez pridaného cukru, dosladená iba banánmi, cukor je iba v keksoch, takže záleží od toho, aké zvolíte.
Na banánový cheesecake použijem často aj nezjedené perníky po Vianociach.
Na cesto budeme potrebovať:
150 g bezlepkových keksíkov sladených ryžovým sirupom,
2 lyžice solených arašidov – plus na posypanie,
2 lyžice kakaa plus na poprášenie, 40 g masla alebo kokosového tuku
2 pokrájané banány na korpus – môžu byť aj mrazené – nemala som čerstvé, pekne sa dali pokrájať a držali tvar
Náplň:
4 zrelé banány, (práve na tento recept míňam moje mrazené banány)
šťava z polovice citrónu,
250 g mascarpone,
200 g gréckeho jogurtu,
1 vajíčko,
pol lyžičky vanilkového extraktu
Na dokončenie: 150 ml šľahačky a 100 g gréckeho jogurtu
Postup:
Keksíky podrtíme, pridáme mierne rozpustené maslo, kakao a zo vzniknutej hmoty spravíme korpus. (natlačíme do formy) Môžete aj na boky formy, ja nezvyknem. Necháme v chladničke, zatiaľ si urobíme plnku. Zmes na plnku môžeme vymixovať ponorným mixérom alebo len vidličkou pomačkať banány a dobre ostatné suroviny zamiešať.
Na korpus položíme nakrájané banány, vylejeme plnku a dáme piecť do rúry, kde dáme na spodok plech s vodou, aby sa koláč piekol v tzv. vodnom kúpeli. Pečieme na cca 220 stupňov asi 15 minút, neskôr stiahneme teplotu na 180 stupňov po dobu asi 30 minút. Po upečení necháme ešte asi hodinu v zatvorenej rúre.
Upečený cheesecake by sa mal v strede jemne triasť.
Po dôkladnom vychladnutí môžeme ozdobiť šľahačkou. Ak by vám bolo málo sladké, môžete pridať vanilkový cukor. Posypeme podrtenými slanými arašidmi, dozdobíme ovocím podľa chuti.
Foto: Denisa Potičná