Vanilkové rožky pre mňa znamenajú Vianoce – bez nich si to vôbec neviem predstaviť. Najlepšie sú bezlepkové – tie sú úžasné krehké – s pohánkovou múkou a zmesovou bezlepkovou, napr. Schär. V poslednej dobe sa snažím nepoužívať hotové bezlepkové zmesi, nahrádzam ich mixom prirodzene bezlepkových múk – ciroková, tapioková….
Keďže tapiok je tiež škrob, pečie sa s ním rovnako dobre, ako s už namiešanými “skrobovými” bezlepkovými zmesami. Avšak na rozdiel od bežných škrobov je tento škrob nášmu zdraviu prospešný. Viac info tu:
Cesto
130 g tapiokového škrobu (ak vám nevadí chuť pohánky, skúste vanilkové rožky celopohankové, sú fantastické)
100 g pohánkovej múky
130 g mleté vlašské orechy
120 g masla
70 g sladidla – trstinový, xylitol alebo cukor z kokosových kvetov
1 vajíčko
Už roky nerobím vanilkáče ručne, ale cez “mäsový” strojček. Má u nás využitie len v tomto období roka. Schválne som si ho aj kvôli tomu kúpila, páčia sa mi, keď majú rovnaký tvar – s bezlepkovým cestom sa mi veľmi nedarilo robiť rovnako vyzerajúce rožteky. 🙂 A keďže som robila často aj pre známych, nechcela som, aby vyzerali všeliako.
Pečieme na 180tich stupňoch asi 10 minút.
Ide to aj ručne. Aj keď už najradšej robím rožteky strojčekom.
Upečené rožky obaľujeme v rozmixovanom trstinovom cukre zmiešaným s pravou vanilkou alebo s rozmixovaným cukrom z kokosových kvetov. Nie v xylitole, ten chutí tak „chladne”.
Foto: Mish Neumann Photography
Food styling: Zuzana Haláková