Strúhaný koláč s tvarohom bol odjakživa môj najobľúbenejší. Na návštevách. My sme ho doma takmer nerobili. Ak áno, tak nie v kakaovej verzii.
A tento môj recept je dokonca bezlepkový. Pri bezlepkovom pečení je problém s konzistenciou cesta, čiže na strúhanie priam perfektný adept. Netreba sa trápiť s cestom, iba zamiešať a nechať vychladiť na strúhanie. Ak ponáhľate, dajte do mraziaku na pol hodiny.
Recept:
150 g pohánkovej múky
50 g kokosovej múky
200 g tapioku
1 lyžička bezfosfátového prášku do pečiva
2 lyžice kakaa
90 g kokosového cukru
1 vajíčko
200 g masla
3 lyžice studenej vody
Plnka
800 g tvarohu
4 lyžice cukru
2 žĺtka
2 vyšľahané bielky
1 marhuľový kompót (alebo čerstvé marhule cca 300g)
Postup:
Suroviny na cesto zmiešame rukou do pevnej hmoty, ak sa nám to nechce spojiť, pridáme lyžicu vody. Necháme v chlade odležať aspoň hodinu. Zatiaľ si pripravíme plnku. Tvaroh, cukor zmiešame so žĺtkami, primiešame vyšľahané bielka.
Na menší plech vymazaný maslom a vysypaný strúhaným kokosom (alebo na papier na pečenie) nastrúhame dve tretiny cesta. Môžeme aj lyžicou urovnať. Na cesto dáme plnku, na ňu marhule rezom hore a nastrúhame zvyšné cesto.
Pečieme asi 35 minút na teplote 180 stupňov.
Foto: Denisa Potičná
Styling: Zuzana Haláková