Zdravé pečenie

Strúhaný koláč s tvarohom bol odjakživa môj najobľúbenejší. Na návštevách. My sme ho doma takmer nerobili. Ak áno, tak nie v kakaovej verzii.

 

A tento môj recept je dokonca bezlepkový. Pri bezlepkovom pečení je problém s konzistenciou cesta, čiže na strúhanie priam perfektný adept. Netreba sa trápiť s cestom, iba zamiešať a nechať vychladiť na strúhanie. Ak ponáhľate, dajte do mraziaku na pol hodiny.

 

Recept:

150 g pohánkovej múky

50 g kokosovej múky

200 g tapioku

1 lyžička bezfosfátového prášku do pečiva

2 lyžice kakaa

90 g kokosového cukru

1 vajíčko

200 g masla

3 lyžice studenej vody

 

Plnka

800 g tvarohu

4 lyžice cukru

2 žĺtka

2 vyšľahané bielky

1 marhuľový kompót (alebo čerstvé marhule cca 300g)

 

Postup:

Suroviny na cesto zmiešame rukou do pevnej hmoty, ak sa nám to nechce spojiť, pridáme lyžicu vody. Necháme v chlade odležať aspoň hodinu. Zatiaľ si pripravíme plnku. Tvaroh, cukor zmiešame so žĺtkami, primiešame vyšľahané bielka.

Na menší plech vymazaný maslom a vysypaný strúhaným kokosom (alebo na papier na pečenie) nastrúhame dve tretiny cesta. Môžeme aj lyžicou urovnať. Na cesto dáme plnku, na ňu marhule rezom hore a nastrúhame zvyšné cesto.

Pečieme asi 35 minút na teplote 180 stupňov.

 

Foto: Denisa Potičná

Styling: Zuzana Haláková

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :