Vôbec nepečiem jablkové koláče – neviem prečo… či sa bojím toho strúhania jabĺk? Veď 6 až 10 jabĺk sa dá zvládnuť. Viete, ako to robím? Nezdržiavam sa lúpaním, umyté jablká prekrojím na štvrťky, odstránim jadrovníky a potom strúham tak, že mi v ruke zostane len šupka. Je to naozaj celkom rýchlovka. Ale môže byť aj šupka postrúhaná, je to na Vás. Keď je dobré jablko, ja väčinou zjem túto šupku, kde je trošku ešte aj dužiny jablka alebo si ich odložím do ranného smoothie.
Zopár dní som mala chuť upiecť nejaký dobrý jablkový koláčik, nakoniec som sa inšpirovala u Tinky z Tinkine recepty – tá plnka s tvarohom ma dostala. Muž po ochutnaní skonštatoval, že to chutí ako žemľovka. Určite ako dobrá kvalitná žemľovka.
Cesto:
3/4 hrnčeka mletých mandlí
hrnček – mix tapiokovej a teffovej múky
2 lyžice ľanovej múky
1 vajíčko, citrónová šťava 1 lyžica
1 lyžica trstinového cukru
50 g masla
Postup:
Suroviny na cesto spracujeme do nelepivého cesta a dáme aspoň na hodinku do chladničky. Zatiaľ si pripravíme plnky.
Náplň jablková:
6 stredných jabĺk nastrúhaných nahrubo, 2 lyžice vanilkového pudingu, 1 kopcovitá lyžička mletej škorice
Náplň tvarohová:
tvaroh – 250 g, 1 vajíčko, trstinový cukor podľa chuti – všetko dobre pomixujeme na hladkú hmotu a vylejeme na jablkovú náplň
Posýpka:
1/3 pohára pomletých mandlí, trstinový cukor podľa chuti, dva plátky masla
Cesto si rozvaľkáme na kruh o niečo väčší ako forma, aby bolo cesto aj po bokoch. Na cesto položíme jablká, na ne vylejeme pomixovanú tvarohovú zmes a zakryjeme mandľovou posýpkou.
Pečieme na 180tich stupňoch asi 40 minút. Záleží na rúre, dajte pozor, aby sa Vám vrch nepripiekol. Možno sa riaďte aj podľa vône. 🙂 Voňal nádherne, tak jesenne… škorica je naj! 🙂
A ešte nejaké info k múkam, čo používam:
Tefft je, podobne ako napr. pohánka a quinoa, pseudoobilnina. Patrí k najvýživnějším plodinám na svete. Býva považovaný za nutričný zázrak. Má vyvážený pomer bielkovín a sacharidov, vynikajúci aminokyselinový profil, vysoký obsah vlákniny a nízky glykemický index. Je jedinečnou zmesou vitamínov a minerálnych látok. Teff je prirodzene bezlepkový. Má príjemnú orieškovú chuť a je ľahko stráviteľný.
Tapioková múka má vynikajúce pekárske vlastnosti. Vďaka svojim vlastnostiam dokáže zväčšiť objem chleba. Pečivo z nej dokonca vydrží až o tri dni dlhšie ako bežný chlieb, je veľmi jemné, vláčne a tiež sa menej drolí.