Tieto muffiny sú jedny z top obľúbených u detí – mám vyskúšané za tie roky u všetkých našich návštev. Teda, jasnačka, okrem čokoládových. Ale aj dospelí milujú túto škoricovú chuť, cesto je vynikajúce vďaka ricotte. Ak použijete tvaroh, rátajte s tým, že tam bude viac priznaný ako ricotta a to niekedy deťom zvykne vadiť. 🙂 títo vymýšľanci, že!!? Konzistencia cesta je hustejšia, ale chuťovo sú výborné.
Verzia 1:
100 g šáchorovej múky (je to múka zo zemných mandlí, vhodná pre tých, čo majú alergiu na orechy alebo klasické mandle, známa tiež pod názvom “chufa” Múka sa vyrába z podzemných hľúz, ktoré majú lahodnú ľahko sladkastú mandľovo-lieskovoorieškovú chuť a vzhľadom pripomínajú zoschnuté lieskové orechy).
80 g kurakkanovej alebo pšenovej
20 g múky z hroznových jadierok
100 g masla
100 g cukru – trstinového alebo kokosového
1 veľká plná lyžica mletej škorice
250 g ricotty alebo tvarohu
2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
2 vajíčka
Vajíčka vyšľahať s cukrom do penista, pridať ostatné ingrediencie. Plniť košíčky do 2/3, piecť max 20 minút na 180tich stupňoch.
Verzia 2:
pomery múk som dala nasledovné, muffinka viac vzhľadom pripomínala klasickú, aj pekne vyrástla.
100 g tapiokovej múky
70 g šáchorovej (alebo mandľovej)
30 g kurakkanovej (môže byť aj pšenová)
Pri tejto kombinácií múk stačí len zmiešať sypké a mokré suroviny zvlášť – tak ako sa bežne robia muffiny. Nešľahať vajíčka.
Košíčky plním do 2/3, pečiem asi 15 až 20 minút na 180tich stupňoch.