Zdravé pečenie

_mg_0096

Tento recept robím aj vtedy, keď mám v chladničke veľa bielok. Ak nemám žĺtka navyše zvlášť, kľudne vyšľahám celé vajíčko nad parou a z toho spravím krém.

Cesto:

2 bielka

100 g pomletých orechov (50 g vlašských, 50 g lieskovcov)

50 g kokosového cukru (nízky glykemický index) alebo trstinového

Najviac mi chutia pol napol kokosový a trstinový cukor.

Bielka s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme orechy a premiešame. Zmesou naplníme cukrárske vrecko  a vytláčame asi 3-4 cm rožky na plech pokrytý papierom na pečenie.  Netreba ich dávať ďaleko od seba, pri pečení už nenarastú. Z tejto dávky vychádza asi 1 plech. Dáme do predohriatej rúry na 150 stupňov asi na 20 minút, je to ale individuálne podľa typu rúry, rožky by nemali stmavnúť. Cesto len tak dobre vysušiť. Niekedy suším aj 30 minút.

Krém:

100g masla

2 lyžice kakaa (alebo môžete skúsiť roztopiť aj horkú čokoládu

2 žĺtka (alebo celé vajíčko)

40 g kokosového cukru

štipku škorice – môžete pridať a nemusíte, škorica však znižuje hladinu cukru v krvi a pri pravidelnej konzumácii zlepšuje inzulínovú rezistenciu

Žĺtka s cukrom vyšľaháme nad parou na hustejšiu  penu, odstavíme z vodného kúpeľa a šľaháme do vychladnutia. Vajíčkovú penu zmiešame s maslom a kakaom, dáme ju do cukrárskeho vrecka a naplníme vychladnuté rožky. Naplnené rožky dáme do chladu, aby plnka stuhla a dala sa namáčať v čokoláde.

Poleva:

100g čokolády – čo najviac percentnej napr. ja mám veľmi rada aj 92% VIVANI , ale to deti nedávajú. 🙂 Čokoláda Vivani neobsahuje sójový lecitín a je použitý trstinový cukor.

50g masla alebo kokosového oleja

Ingrediencie zahrejeme na vodnom kúpeli v malej miske a stuhnuté rožky ponamáčame.

_mg_0082

Foto: Mish Neumann Photography

Food styling: Zuzana Haláková

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :