Tento recept robím aj vtedy, keď mám v chladničke veľa bielok. Ak nemám žĺtka navyše zvlášť, kľudne vyšľahám celé vajíčko nad parou a z toho spravím krém.
Cesto:
2 bielka
100 g pomletých orechov (50 g vlašských, 50 g lieskovcov)
50 g kokosového cukru (nízky glykemický index) alebo trstinového
Najviac mi chutia pol napol kokosový a trstinový cukor.
Bielka s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme orechy a premiešame. Zmesou naplníme cukrárske vrecko a vytláčame asi 3-4 cm rožky na plech pokrytý papierom na pečenie. Netreba ich dávať ďaleko od seba, pri pečení už nenarastú. Z tejto dávky vychádza asi 1 plech. Dáme do predohriatej rúry na 150 stupňov asi na 20 minút, je to ale individuálne podľa typu rúry, rožky by nemali stmavnúť. Cesto len tak dobre vysušiť. Niekedy suším aj 30 minút.
Krém:
100g masla
2 lyžice kakaa (alebo môžete skúsiť roztopiť aj horkú čokoládu
2 žĺtka (alebo celé vajíčko)
40 g kokosového cukru
štipku škorice – môžete pridať a nemusíte, škorica však znižuje hladinu cukru v krvi a pri pravidelnej konzumácii zlepšuje inzulínovú rezistenciu
Žĺtka s cukrom vyšľaháme nad parou na hustejšiu penu, odstavíme z vodného kúpeľa a šľaháme do vychladnutia. Vajíčkovú penu zmiešame s maslom a kakaom, dáme ju do cukrárskeho vrecka a naplníme vychladnuté rožky. Naplnené rožky dáme do chladu, aby plnka stuhla a dala sa namáčať v čokoláde.
Poleva:
100g čokolády – čo najviac percentnej napr. ja mám veľmi rada aj 92% VIVANI , ale to deti nedávajú. 🙂 Čokoláda Vivani neobsahuje sójový lecitín a je použitý trstinový cukor.
50g masla alebo kokosového oleja
Ingrediencie zahrejeme na vodnom kúpeli v malej miske a stuhnuté rožky ponamáčame.
Foto: Mish Neumann Photography
Food styling: Zuzana Haláková