Vôňa z toho, keď sa doma robia oblátky, je nenormálna. Myslím, že budeme “oblatkovať” celé sviatky. 🙂
Mám pre vás dve verzie, bezlepkové aj s lepkom. Dokonca aj bez masla a mlieka. Tie sú super chrumkavé.
Recept:
200 g tapiokového škrobu
100 g pohánkovej múky
30 g oleja
60 g trstinového cukru pomixovaného
1 vanilkový cukor
2 lyžice rumu
1 kopcovitá lyžička škorice
1 žĺtko (nemusí byť, ešte viac mi chutia bez vajíčka)
400 ml vody (časť rastlinné mlieko)
Do časti cesta rada pridávam 1 lyžicu pomletých orechov.
Cesto spravíme rozmixovaním surovín a necháme odstáť aspoň hodinu. Vždy pred nabratím ďalšej dávky na oblátku cesto dobre premiešame.
Klasický recept obsahujúci lepok a pšeničnú múku 🙂 Tento recept pripravuje u nás môj manžel, nechcel, aby som ho akokoľvek upravovala.
600 g pšeničnej hladkej múky
180 g práškového cukru
1 lyžica škorice
1 vanilkový cukor
podľa chuti rum – asi lyžica
1 l polotučného mlieka
1 žĺtko
110 g rozpusteného vlažného masla
Všetky suroviny dobre zmiešame a necháme odstáť. Cesto musí mať vždy izbovú teplotu pri robení oblátok.
Foto: Denisa Potičná, Food styling: Zuzana Haláková