Cez víkend u nás kraľovala rýchla maková bublanina bez múky. S ríbezľami bola nenormálna. Deti sa do nej pustili, ako keby nikdy v živote nejedli. Dokonca aj dcéra, ktorá sa doteraz maku vyhýbala. Chceli by ste recept? Nech sa páči. 🙂
Na prípravu makovej bublaniny bez múky potrebujeme:
- 4 vajíčka
- 80 g kokosového cukru
- 240 g pomletého maku
- 1 lyžička bezfosfátového prášku do pečiva
- 200 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
- štipka soli
- 150 g ríbezlí
Maková bublanina – postup prípravy:
Žĺtka oddelíme od bielok a vyšľaháme ich s kokosovým cukrom do peny. Potom pridáme zomletý mak, bezfosfátový prášok do pečiva, štipku soli a biely jogurt (prípadne kyslú smotanu). Ak v chladničke nájdete iba 150 g jogurtu, katastrofa vôbec nehrozí. Stačí, ak bublanina bude obsahovať 150 až 200 g mliečnej zložky.
Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý opatrne zapracujeme do zmesi. Cesto vylejeme na plech, ktorý sme si predtým vymastili a vysypali kokosovou múčkou. Na vrch naukladáme čierne alebo červené ríbezle. Čo máte po ruke. 🙂
Bublaninu pečieme približne 30 minút pri teplote 180 stupňov.
Maková bublanina bez múky a tuku je ideálna na leto. Najmä, ak je vylepšená kyslastou chuťou ríbezlí, ktoré vás príjemne osviežia.
Foto: Denisa Potičná