Kakaové košíčky – možno vyzerajú náročne, ale práca sa dá rozdeliť do dvoch dní.Ja zvyknem piecť košíčky vopred, ktoré v pohode počkajú na naplnenie.
Plniť odporúčam max. 2 dni pred Vianocami. Naplnené uskladňujeme v chladničke.
Cesto:
100 g tapiokovej múky
50 g šáchorovej múky (múky zo zemných mandlí) prípadne použite mandľovú
40 g trstinového alebo kokosového cukru
1 žĺtko
štipka soli
15 g kakaa
70 g masla
Náplň: 120 g marcipánu
Tip na domáci marcipán:
Olúpané mandle, najemno pomleté, mandľová esencia, 1 bielok, práškový cukor. Schválne nepridávam množstvá, vyskúšajte si to na malom množstve mandlí, cukru.
Základom sú mandle, čiže čím viac mandlí je v pomere k cukru a bielku, tým lepšie. Najprv zmiešajte mandle, trochu cukru, esenciu a trošku bielka. A premieste. Cukor a bielko pridávajte dovtedy, kým bude mať požadovanú konzistenciu.
Maková plnka:
100 g mletého modrého maku od http://www.kralovstvomaku.sk
100 ml vody alebo rastlinného mlieka
slivkový lekvár na dosladenie,
2 lyžice vanilkového pudingu – prášku,
2 lyžice medu
1 lyžica rumu, štipka škorice
Kakaové košíčky s marcipánom a makom – postup:
Zo surovín na cesto spracujeme cesto, ktoré vkladáme do maslom vymastených formičiek. Pečieme na 180tich stupňoch asi 10 minút, záleží od rúry. Kým nám zavoňajú. 🙂
Spravíme si plnku.
Do upečených košíčkov vkladáme kúsok marcipánu a na to zdobiacim sáčkom makovú plnku.
Foto: Denisa Potičná
Styling: Zuzana Haláková