Gaštanová torta – ako ju upiecť? Doma mám pre tento prípad varené gaštany, ktoré dostať kúpiť. Ak nemáte, môžete použiť gaštanové pyré, už len znížite množstvo cukru.
Gaštanová torta – recept:
4 vajíčka, vyšľahané bielka a žĺtka zvlášť
125 g uvarených gaštanov pomixovaných na “múku”
100 g kvalitnej horkej čokolády
80 g masla
50 g múky z vlašských orechov
100 g kokosový cukor alebo tmavý trstinový “Muscovado
Plnka:
250 g mascarpone, 180 ml šľahačky na šľahanie, 100 g kyslej smotany, 2 ks vanilkového cukru
Ak chceme, aby bola zdôraznená chuť gaštanov, pridajte do mascarpone plnky aj gaštanové pyré alebo pomixované uvarené gaštany. Ja som nedávala, pretože moje deti nemusia chuť gaštanov. My ostatní sme si nastrúhali ešte aj to gaštanové pyré.
Žĺtka si vymiešame spolu s cukrom do hustej peny, pridáme gaštany, orechovú múku, rozpustený čokoládu s maslom a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Dáme do okrúhlej formy veľkosti asi 22 cm. Pečieme na 170tich stupňoch asi 40 minút.
Na vychladnutý korpus dáme vyšľahané mascarpone so sladkou šľahačkou a kyslou smotanou a vanilkovým cukrom. Posypeme nahrubo nastrúhanou horkou čokoládou.