Ak máte chuť zaradiť nejakú zeleninu do pečenia, skúste tento brownies.
Na plech s rozmerom 30 x 30 cm, často robím aj v okrúhlej forme:
350 g uvarenej cvikle
80 g masla (ak použijete bezlaktózové maslo alebo rastlinný olej, máte bezlaktózovú verziu brownie)
200 g kvalitnej horkej čokolády, minimálne 70%
3 vajíčka
90 g mandľovej múky alebo pomletých mandlí
40 g tmavého kakaa
100 g trstinového cukru
1 PL vanilkového extraktu
Poleva: 50 g trstinového cukru muscovado alebo kokosového cukru, šťava z naparenej cvikle
Cviklu ošúpeme, nakrájame ma malé kúsky a sparíme do zmäknutia. Hotovú cviklu zcedíme, vodu odložíme na polevu, cviklu pomixujeme spolu s nalámanou čokoládou a maslom. Teplo z uvarenej cvikle krásne rozpustí maslo aj čokoládu. Potom si vyšľaháme poriadne do peny vajíčka s cukrom. Do vyšľahaných vajíčok opatrne primiešame cviklovo-čokoládovú zmes a na záver zapracujeme mandľovú múku a kakao. Cesto potom vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 25-30 minút pri 180 stupňoch. Koláč musí byť mäkký ale nie prepečený.
Po vychladnutí môžete dať navrch ešte polevu, ak by sa Vám koláčik zdal málo sladký.
Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková