Ako upiecť čokoládové muffiny s plnkou z ricotty? Kedysi, keď boli deti menšie, piekla som muffiny veľmi často. Páčilo sa mi, že to je taká malá porcia koláčika a ešte v peknom košíčku.
Teraz mi dorastá náš najmenší a ja som sa rozhodla, že budem piecť rôzne muffiny aspoň raz za dva týždne. Nie už len stále čokoládové dokola. 🙂 Tieto s plnkou chutili najmä dospelákom, preto som prezieravo spravila pár kusov bez plnky.
Keď mám doma viacero bezlepkových múk, tak vždy miešam viaceré z nich. Kvôli chuti či nutričnému zloženiu.
Na čokoládové muffiny s plnkou z ricotty (12 kúskov) som použila:
80 g tapiokového škrobu
80 g kurakkanovej múky (Kurakkan je považovaný za jednu z najvýživnejších obilnín. Má nízky glykemický index, preto je vhodný pre diabetikov. Je bahatý na vápnik, železo. Kurakkanová múka je bohatá na vlákninu, obsahuje veľa bielkovín.) Kurakkan je druh prosa, čiže ak nemáte, nahraďte ju viac známou pšenovou múkou.
40 g pohánkovej múky
40 g slnečnicovej múky
120 g čokolády na kúsky
2 lyžičky prášku do pečiva
2 vajíčka
80 g trstinového alebo brezového cukru
1 vanilkový cukor
300 ml acidka alebo kyslej smotany
80 ml rozpusteného masla alebo kvalitného oleja
Plnka: Ricotta alebo jemný tvaroh a sladidlo podľa chuti, dosladzujem kokosovým cukrom alebo ryžovým sirupom, občas dochutím citrónovým cukrom ,kôrou z citrónu alebo kvapkou kvalitného esenciálneho oleja.
Suché suroviny zmiešam zvlášť, pridám rozmiešané vajíčka s acidkom a maslom, dobre premiešam a plním košíčky. Najprv lyžica cesta, lyžička plnky a na to cesto asi do 2/3 košíčkov.