Bojíte sa kysnutého cesta alebo už nemáte času nazvyš a chcete si vychutnať vianočkovo-mazancovú atmosféru Veľkej noci? V bezlepkovom podaní? Nech sa páči. Dúfam, že Vám bude chutiť. Ak nepotrebujete bezlepkový, skúste v normálnej verzii.
Recept:
- 80 g oleja alebo masla
- 200 g mäkkého tvarohu alebo ricotty
- 2 vajcia + 1 na potretie (alebo zvyknem si odobrať trošku z vajíčok alebo nakoniec potriem mazanec len cukrovou vodou
- 110 g trstinového alebo kokosového cukru (ak použijeme kokosový cukor, mazanec bude trošku tmavší)
- 300 g múky (100 g pomletých mandlí, 80 g pohánkovej a 100g tapiokového škrobu, 50g ryžovej celozrnnej múky,
- 20 g slnečnicovej múky)
- 2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- pol lyžičky psylia zmiešať s trochou tvarohu a lyžicou rumu
- brusnice namočené v rume
- mandle, mak, čokoláda – podľa chuti
Postup:
- Źĺtka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme tvaroh, olej alebo m aslo a dobre rozmiešame.
- Do zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom do pečiva, psylium, vmiešame ušľahaný sneh z bielkov a vymiesime cesto.
- Na záver primiešame brusnice, mandle a mak alebo čokoládu tiež môžeme pridať – množstvá podľa chuti a z cesta vypracujeme na pomúčenej doske bochník. Ak je redšie, tak doplníme ryžovou múkou. Alebo môžete dať piecť do nejakej nádoby.
- Mazanec preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, do stredu mazanca urobíme tradične kríž, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvyšnými mandľami a makom.
- Pečieme na 180 stupňov zhruba 35-40 minút.
Foto: Denisa Potičná