Ako upiecť bezlepkové perníky?
Bezlepkové perníky – spravila som dve verzie – jedna z kukuričnej, pohánkovej a tapiokovej múky (tie sú tvrdšie, chrumkavé, viac pripomínali obyčajné lepkové perníky ) a druhý pokus bol z teffovej, tapiokovej a cirokovej múky – boli fajn, trošku sa v ústach ako keby sypali, ale inak nie a výborné boli zlepené domácim slivkovým lekvárom a poliate čokoládou. Boli od začiatku mäkké, aj také zostali.
Suroviny uvádzam radšej v polovičných množstvách oproti špaldovým perníkom, nakoľko sú bezlepkové suroviny drahšie a bolo by ich škoda, keby nechutili tak ako si predstavujete. Vždy sa snažím robiť moje hókusy-pókusy z polovičnej dávky. Ak vyskúšate obidve kombinácie, dajte mi vedieť, ktorá bola pre Vás lepšia.
Veľmi mi chutila prvá kombinácia múk, s týmto cesto m sa výborne pracovalo a z neho som robila aj rumové perníkové guličky.
Recept:
300 g múky
2 možnosti:
50 g kukuričnej hladkej múky, 100 g pohánkovej múky (čo najmenej aromatickej) 150 g tapiokovej múky (škrob)
alebo
100 g teffovej, 100 g tapiokovej, 100 g cirokovej múky
ostatné je všetko rovnako:
160 g medu,
90 g masla, 2 vajcia,
1 čajová lyžička mletej škorice,
2 čajové lyžičky perníkového korenia,
1 čajová lyžička sódy bikarbóny.
Všetko, okrem múky (áno, aj vajíčka!), dáme do hrnca, a vo vodnom kúpeli necháme všetko rozpustiť, miešame asi 5 minút, zložíme z ohňa a necháme asi 10 minút oddychovať a pridáme múku. Vymiesime cesto a necháme aspoň pár hodín v chladničke. S cestom sa výborne robilo, napriek tomu, že je bezlepkové.
Na niektoré som dala trošku domáceho slivkového lekváru bez cukru a vtlačila naň vlašský orech. Je to zaujímavá chuť. Lekvár mi pekne držal, vôbec nestekal.
Po upečení môžete perníky potrieť vajíčkom,aby sa pekne leskli.
Pečieme na 180 tich stupňoch krátko, max. 10 minút.
Vykrajovatko “Ampelmann” som si doniesla z Berlína a vytešujeme sa z neho každý rok.
Foto: Denisa Potičná, food styling: Zuzana Haláková