Zdravé pečenie

slivkáč s makom

Ak nemáte doma prirodzene bezlepkové múky, môžete ho upiecť z už namiešanej zmesovej múky, čo sa dá bežne kúpiť v obchode. Sú síce plné škrobov, ale keď je to pre vás nutnosťou ako pre celiatika, tak lepšie ako múka s lepkom. Do budúcnosti určite odporúčam mať doma viacero bezlepkových múk a kombinovať.

Recept:

150 mix bezlepkových múk (tapioková, ciroková, pohánková v rovnakom pomere)

1 lyžica trstinového cukru

1 vajíčko

90 g maslo

40 g pomleté mandle alebo mandľová múka

štipka soli

Maková plnka:

100 – 150  g pomletého maku,

1 vanilkový puding (prášok, neuvarený), niekedy dávam aj od oka, podľa toho, akú chcem mať hustú plnku,

350 až 400 ml vody,

slivkový lekvár pre chuť, sladidlo podľa chuti.

Zo surovín sa uvarí ako keby taký makový puding, treba ho nechať aspoň mierne vychladnúť.
Z uvedených surovín vypracujeme cesto a necháme  v chladničke aspoň hodinu.
Cesto rozvaľkáme na kruh cca 25-30 cm, potrieme ho figovým džemom/najlepšie bez cukru/ – okraje nechať voľné, aspoň 3 cm. Na džem naložíme makovú plnku, na ňu  slivky poprášené korením do perníkov. Prehrnieme cesto cez náplň, mierne pritlačíme, aby sa záhyby zlepili. Okraje potierame  vodou a posypeme troškou trstinového cukru. Ten chrumkavý kraj je veľká mňamka. 🙂

Pečieme asi 35 minút na 180tich stupňoch.

Ak sa Vám recept páči a koláč chutil, budem rada, keď mi o tom napíšete v komentároch pod receptom. Ďakujem. 🙂

IMG_4626IMG_4627

IMG_4628

Na fotke som robila koláč bez maku, keď pridávate makovú plnku, tak pod slivky, aby boli slivky pekne vidieť.

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :