Tekvicový koláčik s orechami – prirodzene bezlepkový koláčik s použitím tekvice, bez pridaného tuku a mlieka.
Takéto koláčiky ma bavia, iba orechy a ich zdravý tuk, žiadne maslo, mlieko, málo sladidla, pretože aj tekvica to osladí.
Dala som ho 6 kamarátkam ochutnať a úspešnosť 100 %! 🙂
Tak poďte na to, na tekvicový koláčik s orechami budete potrebovať:
2 vajíčka
60 g sladila – ja som použila chutný cukor z kokosových kvetov – je síce drahší, ale nejde ho tu veľa a má nízky glykemický index
250 g tekvicového pyré – to je vlastne uvarená a pomixovaná tekvica, takto si môžete spraviť balíčky aj do mraziaku a použiť niekedy aj mimo sezóny, ak teda máte v sezóne nadbytok tekvíc. Použila som hokaido tekvicu, môže byť aj iná, len táto má peknú oranžovú farbu.
250 g orechov pomixovaných alebo orechovej múky – ja som skombinovala, čo som mala, zvyšok mandľovej múky ale väčšinu pomletých vlašských orechov
2 polievkové lyžice pomletých ľanových semienok
lyžička vanilkovej esencie
1 väčšia lyžička korenia do perníkov, pol lyžičky mletej škorice
2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
kakao na hornú vrstvu – asi lyžicu do časti cesta
Postup: vajíčka som si vyšľahala do peny s cukrom, pridala ostatné suroviny, krátko a dobre premiešala a dala do okrúhlej 22 cm formy. Trošku cesta som si nechala a do neho som pridala kakao, a to preto, že milujem všetko kakaové. Chcela som dvojfarebný koláčik.
Koláč som piekla na 180tich stupňoch asi 40 minút.