Raw karamelová torta – ako ju pripraviť? Mala som doma tahini, ktoré som veľmi chcela použiť do koláča. A tak vznikla táto torta. Ak máte radi chuť tahini, bude Vám určite chutiť.
Raw karamelová torta – korpus: 1 hrnček vopred namočených mandlí
1 hrnček strúhaného kokosu
1 hrnček sušeného ovocia, tiež vopred namočeného – slivky a hrozienka
Slivková plnka:
Väčší pohár čerstvých alebo mrazených sliviek, chia semienka – asi 2 lyžice
Slivky som rozmixovala, pridala k nim chia a nechala, aby vznikol gel – ako džem. Chia môžete aj pridať alebo ubrať, podľa toho, ako sa Vám to pozdáva. Nechcela som pridávať kokosový olej, tak som dala radšej viac chia, aby tá vrstva držala. Vrstvu môžete dať podľa chuti – vyššiu alebo nižšiu. Slivky koláč veľmi osviežia.
Karamel plnka:
Pol pohára tahini
pol pohára agáve sirupu alebo javorového, ja som dala pol na pol
1/4 pohára kokosového oleja
trošku himalájskej soli
1 vanilkový struk
Všetky suroviny som zmixovala a ochutnala, ak by sa Vám zdala málo sladká, prislaďte si.
Poleva:
3 polievkové lyžice karobu alebo kakaa
javorový sirup podľa chuti
1 banán
1/2 pohára kokosového oleja
Postup:
Suroviny na korpus som vymixovala na lepkavú hmotu a natlačila do formy cca 22 cm. Dala na chvíľu do chladničky. Potom som navrstvila slivkovú plnku a dala aspoň na hodinu do chladničky alebo na menej do mraziaku. Na túto plnku som naliala karamelovú plnku. Tiež som to dala do chladu, aby to stuhlo. Nakoniec išla “čokoládová” poleva. Ak nemusíte karob, môžete použiť kakao. Ja som sa ale do karobu priam zamilovala, viem, že človek ho buď miluje alebo jeho chuť neznáša. 🙂 Ak ste už skúšali a nechutil, dajte mu ešte šancu – je viac druhov, bledší, tmavší – mne napr. raw bledý tiež ako poleva nechutí. Pridávam si ho po troche do smoothie pre jeho úžasné nutričné hodnoty.