Jahodovo-rebarborová galettka – v sezóne jahod a rebarbory milujem piecť koláče z tejto úžasnej kombinácie. A keďže slivkový pie je mimoriadne obľúbený medzi mojimi známymi i neznámymi, tak som ho tento raz spravila v tejto sezónnej úprave. Tento raz opäť z prirodzene bezlepkových múk, čiže koláč nutrične nabitý až-až.
Jahodovo-rebarborová galettka – cesto
190 g múky – 100 g pohánkovej, 50 g tapiokovej a 40 g mandľovej (môžu byť aj pomleté mandle alebo lieskovce,
2 lyžičky trstinového cukru alebo cukru z kokosových kvetov,
70 g masla alebo kokosového oleja,
1 veľké vajce
Náplň
50 g jahodového džemu neprisladzovaného
500 g ovocia – mix
Tvaroh alebo ricotta, od oka alebo od chuti, dala som ho asi tak 50g
1 lyžička trstinového cukru na posypanie okrajov, 1 lyžička na ovocie
Cesto vypracovať a nechať v chladničke aspoň hodinu.
Cesto rozvaľkať na kruh, potrieť ho džemom. Na džem nasypať hrudkový tvaroh a ovocie. Ovocie som posypala cukrom. Prehrnúť cesto cez náplň, mierne pritlačiť, aby sa záhyby zlepili. Najviac si všetci, čo ochutnajú tento typ koláča, pochvaľujú ten okraj – je skvelý chrumkavý.
Kto má rád kraje, môže si upiecť galletky dve malé.
Potierala som ho kedysi cukrovou vodu, teraz si to už zjednodušujem, potriem ho vodou, v ktorej som vymáčala napr. lyžičku od džemu alebo ktorou som vypláchla steny pohára, kde bol džem – čiže je to také lepkavé, sladké trochu a posypem cukrom. Aj obyčajnou vodou stačí.
Koláčik pečiem na cca 200 stupňoch prvých 15 minút, potom stiahnem na 180 a dopekám asi 20 minút.
Zistila som, že keď ho sprudka pečiem, nezvykne vytiecť z neho šťava alebo nie toľko.