Forma otváracia cca 22 cm
Zloženie:
- celozrnná špaldová múka 80 g alebo mleté mandle/mandľová múka pri bezlepkovej verzii
- sušené slivky 200 g
- vajcia – bielka 4 ks
- ďatľový sirup alebo cukor z kokosových kvetov 100 g
- kakao 30 g
- maslo 50 g
- kvalitná čokoláda s vysokým podielom kakaa 100 g
- 1 lyžička mletej škorice
Recept:
Slivky treba namočiť vopred do rumu s trochou vody aspoň na hodinu.
Kakao, čokoládu, maslo a 80 g cukru dajte do hrnca, prilejte 100ml horúcej vody a pomaly za stáleho miešania zahrievajte, až bude zmes hladká. Nechajte ju trochu vychladnúť. Zatiaľ si vyšľahajte bielka a po častiach do nich zapracujte zvyšný cukor. Pridajte múku so škoricou a pomaly zmiešajte s vyšľahanými bielkami. Pridajte čokoládovú zmes a dobre premiešajte.
Cesto vylejte do vymastenej formy ( môžete použiť aj papier na pečenie) a navrch poukladajte odkvapkané sušené slivky. Ak vás zostala troška vody s alkoholom, môžete ešte cesto trochu pokvapkať.
Piecť asi na 180 stupňoch cca 30 minút.
Koláč je výborný s vyšľahanou šľahačkou alebo kyslou smotanou.