Zdravé pečenie

Forma otváracia cca 22 cm

Zloženie:

  • celozrnná špaldová múka  80 g alebo mleté mandle/mandľová múka pri bezlepkovej verzii
  • sušené slivky 200 g
  • vajcia – bielka 4 ks
  • ďatľový sirup alebo cukor z kokosových kvetov  100 g
  • kakao 30 g
  • maslo 50 g
  • kvalitná čokoláda s vysokým podielom kakaa  100 g
  • 1 lyžička mletej škorice

Recept:

Slivky treba namočiť vopred do rumu s trochou vody aspoň na hodinu.

Kakao, čokoládu, maslo a 80 g cukru dajte do hrnca, prilejte 100ml horúcej vody a pomaly za stáleho miešania zahrievajte, až bude zmes hladká. Nechajte ju trochu vychladnúť. Zatiaľ si vyšľahajte bielka a po častiach do nich zapracujte zvyšný cukor. Pridajte múku so škoricou a pomaly zmiešajte s vyšľahanými bielkami. Pridajte čokoládovú zmes a dobre premiešajte.

Cesto vylejte do vymastenej formy ( môžete použiť aj papier na pečenie) a navrch poukladajte odkvapkané sušené slivky. Ak vás zostala troška vody s alkoholom, môžete ešte cesto  trochu pokvapkať.

Piecť asi na 180 stupňoch cca 30 minút.

Koláč je výborný s vyšľahanou šľahačkou alebo kyslou smotanou.

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :