Milujem vianočné vône – to sú pre mňa perníkové korenie, škorica, pomarančová kôra a týmto môže voňať a chutiť aj raňajkový vianočný chlebík.
Perníkové korenie si môžete namiešať vlastné – badyán, škorica, aníz, kardamón, chute a vôňe budú omnoho intenzívnejšie
Recept ( asi 850g bochník)
Rozkvas:
1 lyžica ražného kvásku
100 g špaldovej múky
100 ml vody
Necháme rozkvasiť na linke v teple 8 až 12 hodín. Odvážime si potrebné množstvo rozkvasu, zvyšok odložíme do chladničky na ďalšie pečenie.
Cesto:
200 g rozkvasu
180 g pšeničnej chlebovej múky
50 g plátkov mandlí
50 g sušeného ovocia (hrozienka alebo brusnice)
20 g ďatľového sirupu alebo melasy
1 lyžica pomarančovej kôry
20 g kandizovaného zázvoru
6 g soli
8 g korenie do perníkov
Pol lyžičky anízu
2 lyžice ghi (prepustené maslo)
150 ml vlažnej vody (môže byť aj časť mlieka)
Postup:
Suroviny zmiešame, aby sa dobre spojili. Necháme kysnúť asi hodinu a pol, počas tejto doby raz preložíme. Z misy preložíme na dosku vysypanú špaldovou múkou a na doske prekladáme zo strany na stranu a vytvarujeme bochník. Cesto by malo byť voľné, nie príliš tuhé. Ak je, kľudne pridajte trošku vody, každá múka má totiž inú savosť. Vložíme do pomúčenej ošatky a necháme kysnúť v teple cca 4 až 6 hodín,záleží od sily kvásku. Môžete zvoliť aj chladničkové kysnutie, buď v mise alebo už vyformovaný bochník priamo v ošatke.
Do rúry dáme dva plechy, jeden na spodok, kam nalejeme vodu pri vkladaní chlebíka do rúry. Keď máme rúru dobre rozpálenú, na horný plech na papier na pečenie preložíme chlieb z ošatky a kým zavrieme rúru, vlejeme na spodný rozhorúčený plech asi 2 dcl vody a rýchlo zavrieme. Táto para nám napomôže krásnemu zdvihnutiu chlebíka ale tiež tomu, aby kôrka bola krásne chrumkavá ale nie veľmi tvrdá. Prvých 10 minút pečieme na teplote 250 stupňov a zvyšok na 200 stupňoch. Celkový čas pečenia je asi 35 až 38 minút, záleží od typu rúry. Ak chcete vedieť, či je chlebík už hotový, poklopte na neho zo spodnej strany, bude znieť duto. Po upečení chlieb vyberte a dajte dobre vychladnúť na mriežku.
Foto: Denisa Potičná, FoodStyling: Zuzana Haláková