Na toastový špaldový chlieb mi moja Tami povedala: “Mami, toto je ako naozajstný chlieb! Nie že by ten tvoj ražný nebol úžasný, ale tento je bieeely! ” A ja sa teším, že to tak vníma, lebo nie je úplne z bielej špaldovej múky, aj kvások aj časť múky v recepte je z celozrnnej múky, čiže ja som s týmto toastom úplne že ok! Takéto chleby som začala piecť, až keď deti dostatočne milovali moje celoražné chleby alebo tie, kde bol vyšší podiel celozrnných múk. 🙂 Keby som začala toastovým chlebom, na celoražný ich asi tak skoro nezvyknem…
Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková
Obsahuje aj čosi, čo je známe pod čudným názvom “TangZhong” – je to ako keby u nás zátrepka, zahustenie a to v tomto prípade zo špaldovej múky a vody alebo ako bešamel, keď namiesto vody použijete mlieko. To, že sa ohreje, spôsobí naboptnanie lepku a tým splní svoju úlohu – nadýchanosť, mäkkosť a kyprosť cesta a hlavne predĺženie trvanlivosti. Tú trvanlivosť neviem posúdiť, lebo sa vždy okamžite zjedol, tak mi dajte vedieť, ak by u Vás bol dlhšie ako dva dni. Je to postup, ktorý sa používa pri ázijskom spôsobe pečenia chleba, počiatok treba hľadať v Japonsku, ale najmä túto metódu rozpracovali v Číne.
Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková
Recept na cca 900g toastový špaldový chlieb:
200 g rozkvaseného špaldového celozrnného kvásku (rozkvasu) Pripravíme si ho z lyžice ražného kvásku a cca 100 g celozrnnej špaldovej múky a 100 ml vlažnej vody a necháme kvasiť na linke prikryté počas noci najlepšie. Môžete mať v chladničke aj už samotný špaldový kvások a ten rozkvasujete.
TangZhong – 50 g bielej špaldovej múky(môže byť aj celozrnná), 180g vody alebo mlieka (môže byť aj pol na pol) Toto dobre zamiešame a zahrejeme, keď to začne hustnúť, vypneme, necháme vychladnúť a odložíme do chladničky odležať. Zvyknem to robiť vtedy, keď dávam rozkvasiť kvások.
150 g celozrnnej špaldovej múky (môže byť aj pšeničná)
200g špaldovej bielej múky
3 lyžice olivového oleja alebo masla
10 g soli
150 až 160 ml vody (alebo časť acidko alebo kefír z Tibetskej huby) Najčastejšie používam iba vodu.
Do misy si dáme všetky suroviny, dobre premiešame. Je najskôr trošku lepkavé, necháme vypracovať v mixéri alebo môžeme krátko vymiešať ručne.
Na doske si krátko vypracujeme cesto prekladaním a hnetením, s použitím čo najmenšieho množstva múky, stočíme do požadovaného tvaru….
… a dáme do maslom vymastenej obdĺžnikovej formy na pečenie. Veľkosť formy je 22cm.
Prikryjeme igelitovou taškou a dáme kysnúť do chladničky, ja zvyknem dávať na celú noc. Ak chcete mať upečené čo najskôr, nechajte kysnúť na linke v teple. Do pár hodín bude vykysnuté a pripravené na pečenie. Cesto zväčší svoj objem, ale niekedy, keby sa Vám nezdalo, nezúfajte, v rúre určite vyskočí. Už som ho piekla veľa krát a nikdy nesklamalo.
Pečieme ako obvykle – v rozpálenej rúre na 250 stupňov prvých 10 až 15 minút a potom stiahneme teplotu na 200 stupňov. Po 20tich minútach chlebík vyberieme a dopekáme mimo formu. Celkový čas pečenia je asi 35 až 40 minút.
Chlebík sa okamžite zjedol, takže musím prehľadať domácnosť, či nenájdem väčšiu formu, aby som mohla upiecť toast z dvojnásobnej dávky. Viem, že som kedysi nejakú mala, len ja mávam niekedy také záchvaty posúvať niekomu či vyhadzovať nadbytočné veci ale potom ich samozrejme ihneď potrebujem. 🙂