Ako upiecť tekvicový chlieb? Ak máte chuť v týchto sychravých dňoch na trošku farby v jedle, je tento krásne sfarbený chlebík to pravé. Tekvica mu dodá vláčnosť.
Tekvicový chlieb – recept:
Rozkvas:
1 lyžica ražného kvásku
100 g ražnej celozrnnej múky
120 ml vody
Necháme rozkvasiť na linke v teple aspoň 8 až 12 hodín,najlepšie počas noci. Ráno zarobíme na chlieb.
Na cesto:
150 g aktívneho kvásku (rozkvasu)
3 lyžice tekvicových semienok zaliatych vodou
150 g špaldovej grahamovej múky
50 g tekvicovej múky
2 lyžice celého maku
8 g soli
120 g tekvicového pyré (prípadne trošku vody)
Cesto má byť stredne husté.
Suroviny zmiešame.
Necháme cesto odležať prikryté aspoň hodinu a pol. Počas tejto doby môžeme cesto v mise 2x preložiť.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, hnetením a prekladaním vytvarujem bochník a dáme kysnúť do ošatky. Necháme kysnúť prikryté 3 až 5 hodín alebo dlhšie v chladničke. (môže byť až 24 hodín)
Na tomto kysnutí ma baví to, že si ho vieme načasovať podľa našej časovej zaneprázdnosti. Podľa toho ako stíhame, dáme rozkvasiť kvások buď večer alebo ráno a od toho sa odvíja načasovanie ostatných krokov. Ja uprednostňujem spraviť si cesto na večer, nechať ho kysnúť v chladničke a skoro ráno upiecť. Môžete prekvapiť zvyšok rodiny čerstvými raňajkami.
Pečieme v dobre rozohriatej rúre na rozpálenom plechu na 250 stupňoch – 10 minút, neskôr stiahneme teplotu na 200 stupňov. Celkový čas pečenia asi 38 minút. Záleží tiež od vlastností Vašej rúry.
Foto: Lucia Hô-Chí
Food styling: Zuzana Haláková