Špaldovoražný chlieb s pšenom a kešu orechami je výborný. Ak sa Vám nedarí chutný celoražný chlebík, špalda Vám pomôže. Navyše prekvapí chrumkavé pšeno a lahodné kešu orechy.
Sme zvyknutí, že pšeno sa konzumuje iba uvarené. V tomto ceste surové pšeno príjemne prekvapí svojou chrumkavosťou
Špaldovoražný chlieb s pšenom a kešu orechami – recept:
- 200 g rozkvasu ( rozkvas získate tak, že dve lyžice ražného kvásku prikŕmime 100 g špaldovej celozrnnej múky a 100 ml vody, dobre zamiešame a necháme prikryté na linke celú noc, ráno si nezabudneme odobrať dve lyžice a môžete mať špaldový kvások okrem ražného v chladničke)
- 100 g ražnej celozrnnej múky
- 100 g špaldovej hladkej múky
- 7 g soli
- 5 g mletej rasce alebo korenie na chleba
- 150 ml vody plus lyžička medu
- 2 lyžice kešu orechov zľahka opečených na suchej panvici
- 1 až 2 lyžice surového pšena (príjemne chrumká)
Suroviny zmiešam, aby sa dobre spojili. Z misy preložíme na dosku, kde máme nasypanú pohánkovú múku – asi 50 g a na doske prekladáme, chvíľku miesime a vytvarujem bochník. Cesto môže mierne lepiť, použite nejakú špachtlu, s ktorou si pomôžete na začiatku. Snažte sa nepridávať extra veľa múky. Cesto by malo byť voľné, pružné, elastické. Vložíme do pomúčenej ošatky alebo do nejakej nádoby a necháme kysnúť. Najlepšie cez noc a v chladničke. Kváskový chlieb môže kysnúť v chladničke až 24 hodín a nič sa mu nestane, naopak, kváskovému chlebíku prospieva dlhšie kysnutie v chlade. Ak sa neviete dočkať, necháte kysnúť chlebík na linke v teple a za 4 až 6 hodín môžete piecť.
Pečieme na dobre rozhorúčenom plechu, najlepšie na kameni – tá teplota plechu či kameňa pomôže tomu, aby nám chlebík neklesol, ak je hydratovanejšie cesto, ale aby sa krásne zdvihol. Tiež tomu napomáha para, ktorú si vytvoríme hneď po vložení chlebíka do rúry. Na kurzoch sa vždy kočky bavia na mojom slovnom spojení “chrstneme tam vodu”. Takže ako?
Do rúry dáme dva plechy, jeden na spodok – tam pôjde voda. Keď máme rúru dobre rozpálenú, na horný plech na papier na pečenie preložíme chlieb z ošatky a kým zavrieme rúru, vlejeme na spodný rozhorúčený plech asi 2 dcl vody a rýchlo zavrieme. Táto para nám napomôže krásnemu zdvihnutiu chlebíka ale tiež tomu, aby kôrka bola krásne chrumkavá ale nie veľmi tvrdá. Prvých 10 minút pečieme na teplote 250 stupňov a zvyšok na 200 stupňoch. Celkový čas pečenia je asi 35 až 38 minút. Samozrejme, záleží od typu rúry. Ak chcete vedieť, či je chlebík už hotový, poklopte na neho zo spodnej strany, bude to znieť tak duto. Po upečení chlieb vyberte a dajte dobre vychladnúť na mriežku. Odporúčam vydržať a nerozrezať aspoň dve hodiny po upečení – skúste vydržať aj dhšie. 🙂 Chlebík sa vám odmení krásnou striedkou.
Aj naše najmenšie dietko sa teší z chlebíka!