Ražno-pohánkový chlieb s aktívnym čiernym uhlím s aktívnym čiernym uhlím ma lákal poriadne dlho. Hlavne som bola zvedavá na jeho chuť a tú farbu. Farbu si viete korigovať množstvom pridaného prášku. Bolo zaujímavé sledovať deti, ako sa tvária, keď išli do neho prvý raz zahryznúť. 🙂
Prečo vlastne aktívne čierne uhlie? Redukuje plynatosť, pomáha odstraňovať z tela toxíny aj parazity, znižuje vysoký cholesterol, bieli zuby. Pre viac informácií klik sem. Ak máte pred ním rešpekt alebo ho jednoducho nemáte, v recepte ho jednoducho nepoužite. Výsledný chlebík bude mať “normálnu” farbu.
Ražno-pohánkový chlieb s aktívnym čiernym uhlím – ba 1 kg chleba budete potrebovať:
250 až 300 g hotového, oživeného ražného kvásku (ten oživíte tak, že z chladničky vezmete starý kvások,pridáte do neho 150 g múkya 150 ml vody a necháte ho cez noc rozkvasiť v teple na kuchynskej linke)
14 g soli
5 g mletej rasce alebo chlebového korenia (fenikel, rasca, koriander)
40 g slnečnicových semiačok a vlašských orechov,
300 g ražnej celozrnnej múky
100 g pohánkovej múky
300 ml vody (acidka, kyslej smotany alebo bieleho jogurtu)
1 lyžica aktívneho čierneho uhlia
Postup:
Všetky ingrediencie spolu zmiešajte a nechajte chvíľku postáť.
Na dosku si navážte asi 50 g ražnej alebo pohánkovej múky. Mieste
bochník prekladaním.
Bochník dajte do pomúčenej ošatky (najlepšie škrobom) a nechajte kysnúť. Občas je zložité načasovať kysnutie a pečenie. Existuje viac možností – vložte ho do teplej rúry, prípadne ho položte na linku alebo do chladničky na približne 6
stupňov, tu môže chlebík odpočívať aj 24 hodín. Po vybratí z chladničky
potrebuje ešte nejaký čas, aby dokysol.
Na pečenie budete potrebovať 2 plechy. Keď máte rúru dobre rozpálenú, preložte chlieb z ošatky na horný plech na papier na pečenie a kým znovu zavriete rúru, vlejte na spodný rozhorúčený plech asi 2 dcl vody a rýchlo ju zavrite. Para zdvihne chlebík a kôrka bude krásne chrumkavá. Prvých 10 minút pečte pri teplote 250 stupňov a zvyšok pri 200 stupňoch. Celkový čas pečenia je 35 až 38 minút. Samozrejme, záleží od typu rúry.
Po upečení chlieb vyberte a nechajte vychladnúť na mriežke. Odporúčam
vydržať a nerozrezať ho aspoň dve hodiny po upečení – skúste vydržať aj dlhšie. Chlebík sa vám odmení krásnou striedkou.
Foto: Lucia Hô-Chí
Food styling: Zuzana Haláková