Zdravé pečenie

 

Chlebík som prvý raz robila tak niekedy pred tromi rokmi, bola som s ním dokonca na Slovak Food Festivale a popri kváskových chleboch sa nedal zahanbiť. 

Oproti kváskovému pečeniu príprava trvala asi 5 minút, piekol sa 30 minút. Toto sa dá určite zvládnuť aj po návrate z práce napr. k šalátu na večeru.


Čo v ňom teda vlastne je?
1 hrnček mandľovej múky – ja som mala zo zemných mandlí plus 2 lyžice mletých mandlí, ale nemusí byť
1 hrnček ľanovej múky
1/2 lyžičky himalájskej soli
1/2 lyžičky sódy bicarbóny
4 vajcia
1 lyžička jablkového octu
po pol hrnčeku posekaných alebo na hrubo mixnutých slnečnicových semienok,tekvicových semienok a ľanových semienok
2 lyžice lieskových orechov – tiež posekaných

Chlebík obsahuje úžasné suroviny, napr. ľanová múka je výborným zdrojom bielkovín, má nízky obsah uhľohydrátov a tukov, má vysoký podiel vlákniny, fitoestrogénov, omega 3 mastných kyselín. Je vhodná pri liečbe zápchy.

Všetky suroviny som len zmiešala a dala piecť do vymastenej formy na biskupský chlebík. Hrnček som použila malý na odmeranie surovín, preto bol chlebík len taký nízky. Ale výsledok ma nesklamal – komu som ho dala ochutnať, tomu chutil! Určite budem skúšať aj rôzne obmeny, môžete pridať aj cukinu, tvaroh…

Ja som chlieb na druhý deň nakrájala na tenké plátky a nechala pár minút zapiecť v rúre. Boli mňamkové.

Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :