Zdravé pečenie

cviklovy-chlieb

Kto miluje cviklu, nie je o čom. Určite skúste tento môj recept.  Alebo kľudne pridajte cviklu k Vášmu obľúbenému receptu. Netreba ju ani variť, stačí nastrúhať – buď na hrubom alebo jemnejšom strúhadle.

Recept:

200 g ražného kvásku (získame zmiešaním 1 lyžice ražného kvásku so 100 g ražnej celozrnnej múky a 100 ml vody)

Nezabudneme si po rozkvasení na linke aspoň 9 až 12 hodín odobrať lyžicu do nádobky do chladničky. Zo zvyšku zarobíme na chlieb.

Ku kvásku:

200 g ražnej celozrnnej múky
200 g ražnej chlebovej múky
200 ml vody
1 lyžička olivového oleja
10 g soli
100 g postrúhanej červenej repy (cvikle)

Suroviny zmiešam, aby sa dobre spojili.  Z misy preložíme na pomúčenú dosku, na doske prekladáme, chvíľku miesime a vytvarujem bochník. Cesto je lepivé, použite nejakú špachlu, s ktorou si pomôžete na začiatku. Snažte sa nepridávať extra veľa múky. Cesto by malo byť voľné nie tuhé. Vložíme do pomúčenej ošatky  alebo do nejakej nádoby a necháme kysnúť. Najlepšie cez noc a v chladničke. Kváskový chlieb môže kysnúť v chladničke až 24 hodín a nič sa mu nestane, naopak, kváskovému chlebíku prospieva dlhšie kysnutie v chlade. Ak sa neviete dočkať, necháte kysnúť chlebík na linke v teple a za 4 až 6 hodín môžete piecť. Vždy však čas záleží na kondícií Vášho kvásku. 🙂

Pečieme na dobre rozhorúčenom plechu, najlepšie na kameni – tá teplota plechu či kameňa pomôže tomu, aby nám chlebík neklesol, ak je hydratovanejšie cesto, ale aby sa krásne zdvihol. Tiež tomu napomáha para, ktorú si vytvoríme hneď po vložení chlebíka do rúry. Na kurzoch sa vždy kočky bavia na mojom slovnom spojení “chrstneme tam vodu”. Takže ako?

Do rúry dáme dva plechy, jeden na spodok – tam pôjde voda. Keď máme rúru dobre rozpálenú, na horný plech na papier na pečenie preložíme chlieb z ošatky a kým zavrieme rúru, vlejeme na spodný rozhorúčený plech asi 2 dcl vody a rýchlo zavrieme. Táto para nám napomôže krásnemu zdvihnutiu chlebíka ale tiež tomu, aby kôrka bola krásne chrumkavá ale nie veľmi tvrdá. Prvých 10 minút pečieme na teplote 250 stupňov a zvyšok na 200 stupňoch. Celkový čas pečenia je asi 35 až 38 minút. Samozrejme, záleží od typu rúry. Ak chcete vedieť, či je chlebík už hotový, poklopte na neho zo spodnej strany, bude to znieť tak duto. Po upečení chlieb vyberte a dajte dobre vychladnúť na mriežku. Odporúčam vydržať a nerozrezať aspoň dve hodiny po upečení – skúste vydržať aj dhšie. 🙂 Chlebík sa vám odmení krásnou striedkou.

cviklovy-chlieb_2

Foto: Mish Neumann  Food styling: Zuzana Haláková (www.zuzanahalakova.sk)

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :