Zdravé pečenie

Kto miluje čokoládu, je to pre neho ten pravý experiment.  Poslala som ochutnať aj mojej svokre. Neskôr mi volala,  že to bol pre ňu “zákusok”.  Plný kakaa, kvalitnej čokolády a hrozienok. Naozaj jedinečný a prekvapivo chutný, je vhodný aj ako darček pre gurmánov.

Recept som našla v krásnej knihe o pečení chleba, trošku pozmenila. – Emmanuel Hadjiandreou: Domáci chlieb

čoko chlieb2

 

Chlieb je opäť kváskový, ak  nemáte kvások, použite 10 g droždia.

Cesto:

  • 200 g celozrnného špaldového kvásku
  • 200 g ražnej chlebovej múky
  • 130 g  ražnej celozrnnej múky
  • 8 g soli
  • 20 g kakaa
  • 80 g kúskov kvalitnej horkej čokolády
  • 100 g hrozienok
  • 250 ml vlažnej vody – rozmiešaj v nej asi lyžičku medu, melasy alebo nejakého sladu (zlepšuje to proces kvasenia)

Postup:

Najprv som skúšala nový postup, ktorý často vidím na internete – zmiešať a nechať kysnúť v mise, občas poprekladať. Keď cesto zdvojnásobilo objem, stlačiť päsťou, aby sa vytlačil vzduch a pod… ale akosi mi to nedopadlo tak dobre, ako som čakala, tak som ďalší raz zvolila svoj zaužívaný, overený postup.

Suroviny zmiešam, aby sa dobre spojili.  Z misy preložíme na dosku vysypanú pohánkovou múkou alebo aj ražnou chlebou – asi 30 g a na doske prekladáme, chvíľku miesime a vytvarujem bochník. Cesto je lepivé, použite nejakú špachlu, s ktorou si pomôžete na začiatku. Snažte sa nepridávať extra veľa múky. Cesto by malo byť voľné, pružné, elastické. Vložíme do pomúčenej ošatky  alebo do nejakej nádoby a necháme kysnúť. Najlepšie cez noc a v chladničke. Kváskový chlieb môže kysnúť v chladničke až 24 hodín a nič sa mu nestane, naopak, kváskovému chlebíku prospieva dlhšie kysnutie v chlade. Ak sa neviete dočkať, necháte kysnúť chlebík na linke v teple a za 4 až 6 hodín môžete piecť.

Tento čokoládový chlebík som rozdelila na dva menšie bochníky o váhe asi 400 g.

čoko chlieb cesto

Pečieme na dobre rozhorúčenom plechu, najlepšie na kameni – tá teplota plechu či kameňa pomôže tomu, aby nám chlebík neklesol, ak je hydratovanejšie cesto, ale aby sa krásne zdvihol. Tiež tomu napomáha para, ktorú si vytvoríme hneď po vložení chlebíka do rúry. Na kurzoch sa vždy kočky bavia na mojom slovnom spojení “chrstneme tam vodu”. Takže ako?

Do rúry dáme dva plechy, jeden na spodok – tam pôjde voda. Keď máme rúru dobre rozpálenú, na horný plech na papier na pečenie preložíme chlieb z ošatky a kým zavrieme rúru, vlejeme na spodný rozhorúčený plech asi 2 dcl vody a rýchlo zavrieme. Táto para nám napomôže krásnemu zdvihnutiu chlebíka ale tiež tomu, aby kôrka bola krásne chrumkavá ale nie veľmi tvrdá. Prvých 10 minút pečieme na teplote 250 stupňov a zvyšok na 200 stupňoch. Celkový čas pečenia je asi 35 až 38 minút. Samozrejme, záleží od typu rúry. Ak chcete vedieť, či je chlebík už hotový, poklopte na neho zo spodnej strany, bude to znieť tak duto. Po upečení chlieb vyberte a dajte dobre vychladnúť na mriežku. Odporúčam vydržať a nerozrezať aspoň dve hodiny po upečení – skúste vydržať aj dhšie. 🙂 Chlebík sa vám odmení krásnou striedkou.

Čoko chlieb

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :